Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παρωδία διπλωματίας και όργιο ισραηλινής βίας

Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν και πάλι χθες στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν και πάλι χθες στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΤΕΪΡ ΑΛ - ΜΠΑΛΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το παιγνίδι των εισβολών και των αποχωρήσεων του ισραηλινού στρατού στα «αυτόνομα» (ή μάλλον πολιορκούμενα) παλαιστινιακά εδάφη συνεχίστηκε και χτες, με άρματα μάχης να εισδύουν για νιοστή φορά στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, στην αυτοδιοικούμενη περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. Και αυτό μόλις μερικές ώρες μετά την υποτιθέμενη «αποχώρησή τους» από την περιοχή, όπως σημείωνε το Γαλλικό Πρακτορείο. Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από πυρά στρατιωτών στον οικισμό Μοράγκ. Ολα αυτά εν μέσω της «διπλωματικής κινητικότητας», με τις αφίξεις δύο Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, του Βρετανού Τζακ Στρο και του Γερμανού Γιόσκα Φίσερ στην περιοχή για να προωθήσουν τις αέναες και μέχρι στιγμής ανούσιες προσπάθειες επανέναρξης της «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ενώ ο Στρο ασκούνταν στις χειραψίες με Ισραηλινούς υπουργούς, προχθές και χθες, κι ο Γιόσκα Φίσερ έκανε χθες το ίδιο, η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή συνέχιζε, έτσι, την άσκηση «πίεσης» στην Παλαιστινιακή Αρχή: 7 νεκροί το σύνολο του 2ημέρου, εκ των οποίων οι 3 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την οβίδα θραυσμάτων που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης... Και, παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υποδομής Αβινγκτόρ Λίμπερμαν εξέφρασε τη... δυσαρέσκειά του (!), κατά την εφημερίδα Χα' αρέτζ, διότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άργησαν να αντιδράσουν: «πρέπει να αντιδρούμε αμέσως μετά από κάθε επίθεση», δήλωσε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ούτε οι αυτοσχέδιοι πύραυλοι Κασάμ 2 γόμωσης 13 λιβρών που χρησιμοποιεί η Χαμάς (και φυσικά δε συγκρίνονται με τίποτε σε φονικότητα με τους πυραύλους των 1.000 λιβρών των F-16, που ρίχνουν οι Ισραηλινοί, αλλά αυτό δεν απασχόλησε κανέναν...) ούτε οι 18 «ύποπτοι» που αναζητούνταν βρέθηκαν.

Η είδηση πάντως που «βγήκε» από την επίσκεψη Στρο, ήταν το «χάσμα απόψεων» μεταξύ της βρετανικής διπλωματίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων. Ο Στρο έδειξε με τις δηλώσεις του ότι ευθυγραμμίζεται στις αμερικανικές θέσεις, παρατηρούσε ο ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ, τόσο καλώντας τον Αραφάτ να «πατάξει τους τρομοκράτες» όσο και μιλώντας για εφαρμογή του σχεδίου Μίτσελ χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο γεγονός ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι αυτός που μονίμως μπλοκάρει την εξέλιξη αυτή.

Χαρακτηριστικό της απροθυμίας του Σαρόν να ασχοληθεί με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που έφθασαν στην περιοχή, ήταν το ότι απέφυγε να συναντηθεί με τους δύο υπουργούς λόγω του ότι «έχει γρίπη».

Στην Ουάσιγκτον, όπου την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ«εξήρε» το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ του απέστειλε γράμμα με το οποίο «αναλαμβάνει την ευθύνη» για το φορτίο όπλων στα αμπάρια του πλοίου Καρίν-Α ως Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι επρόκειτο να υπάρξει «πρωτοβουλία».

Στη Χάγη στο μεταξύ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε μια υπόθεση παρόμοια με αυτήν του Αριέλ Σαρόν υπέρ ενός πρώην Κογκολέζου υπουργού ο οποίος κατηγορούνταν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ήταν υπουργός, αφαιρώντας έτσι τη νομική βάση από τη δίωξή του εκ μέρους του Βελγίου.

«Οι ασυλίες που προβλέπονται από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων αυτών των υπουργών Εξωτερικών, παραμένουν εφαρμοστέες ενώπιον δικαστικών αρχών τρίτου κράτους, ακόμα κι όπου αυτές οι δικαστικές αρχές εφαρμόζουν - στη βάση διεθνών συμβάσεων - αρμοδιότητα κατ' επέκταση, με σκοπό να προλαμβάνεται η τέλεση ή να κολάζονται διάφορα σοβαρά εγκλήματα» αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Ζιλμπέρ Γκιγιόμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ