Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Σπέρνοντας το θάνατο

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός, θύμα καρκίνου από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Associated Press

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός, θύμα καρκίνου από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ειδικά με τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Διεθνούς Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, μπορούν να πανηγυρίζουν ξανά για τη νίκη τους στον πρώτο «ηθικό» πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Την ίδια ακριβώς στιγμή που η καθεστηκυία τάξη απολαμβάνει το έργο της, οι λαοί των Βαλκανίων, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης αρχίζουν να μετρούν τα θύματα των «παράπλευρων απωλειών» και να συνειδητοποιούν το μέγεθος της βαρβαρότητας, που γνώρισε, όχι μόνον η Γιουγκοσλαβία, αλλά όλη η Βαλκανική.

Η ποσότητα των οβίδων και των βομβών, που το ΝΑΤΟ έριξε στη Γιουγκοσλαβία, ισοδυναμεί με αρκετές βόμβες τύπου Α, δηλαδή ατομικές βόμβες, που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Εκτός του ότι σκότωσαν δεκάδες Σέρβους και Αλβανούς, εκτός του ότι προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφές στο περιβάλλον της χώρας (με τους βομβαρδισμούς των διυλιστηρίων, των πετροχημικών, βιοχημικών και χημικών βιομηχανικών μονάδων κλπ.), εκτός του ότι έκαναν χρήση βομβών διασποράς, βαρύτητας και γραφίτη (τύποι βομβών, που απαγορεύεται η χρήση τους από τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και της Χάγης), τελικά, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, με το οποίο ήταν επικαλυμμένες όλες οι βόμβες, αλλά και σχεδόν όλα τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούσαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, θα θερίσει χιλιάδες ζωές στο εγγύς μέλλον, των στρατιωτών των ΝΑΤΟικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων.

Ισως είναι κουραστικό, αλλά το παράδειγμα του Ιράκ αποτελεί την πιο τρανταχτή περίπτωση. Σύμφωνα με ανεξάρτητες οργανώσεις, κατά τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέριξαν περίπου 940.000 βλήματα με ουράνιο 238. Δέκα χρόνια μετά, ο ιρακινός λαός μετρά πάνω από 1.500.000 θύματα από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ανάμεσα στα θύματα του Πολέμου του Κόλπου, θα πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες Αμερικανοί, αλλά και Βρετανοί στρατιώτες. Κάποιοι από αυτούς ήδη έχασαν τη ζωή τους, άλλοι αργοπεθαίνουν από καρκίνο. Παράλληλα, οι τερατογενέσεις στις οικογένειες αυτών που υπηρέτησαν το 1991, είναι πάρα πολλές για να είναι συμπτώσεις και αποδίδονται από γιατρούς στο σύνδρομο του Κόλπου.

Το «Σύνδρομο των Βαλκανίων»

Πριν από ένα χρόνο, η Ευρώπη σείστηκε από τις αποκαλύψεις ότι στρατιώτες της SFOR, δηλαδή της ΝΑΤΟικής δύναμης της Βοσνίας, έχασαν τη ζωή τους, από καρκίνο που σχετίζεται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Κρούσματα είχαν παρουσιαστεί στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και τη Γερμανία, ακόμη και από στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσσοβο. Συμπτώσεις; Ουδόλως και για το λόγο αυτό οι γιατροί και οι ειδικοί κάνουν λόγο πια για το «Σύνδρομο των Βαλκανίων».

Στις περισσότερες χώρες, το ζήτημα έχει παραμείνει στα αζήτητα, με τους ηγέτες των χωρών να επιμένουν ότι δεν υπάρχει διασύνδεση. Χρειάστηκε ένα δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Κοριέρε ντε λα Σέρα», για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Ενα δημοσίευμα με τίτλο «Το ουράνιο προκάλεσε καρκίνο στους στρατιώτες. Βαλκάνια υπό κατηγορία και τα εμβόλια» για την έρευνα, που τα ευρήματά της ανατρέπουν την πρώτη επίσημη που είχε διατάξει ένα χρόνο πριν το ιταλικό υπουργείο Αμυνας και που αποκαλύπτει ότι μια επιτροπή στρατιωτικών γιατρών αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του λεμφώματος που έπληξε ένα στρατιωτικό ο οποίος υπηρετούσε στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια επαναστατική απόφαση, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά ιδιαίτερα γιατί ελήφθη στα πλαίσια μιας διαδικασίας για την αναγνώριση ζημιών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.

Ετσι, μετά από χρόνια αγώνων, υποψιών, διαψεύσεων και σκληρές πολεμικές, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά αιτημάτων και την ανάλογη αποζημίωση 143 στρατιωτών, θυμάτων διαφόρων μορφών καρκίνων του αποκαλούμενου «Συνδρόμου των Βαλκανίων».

Και εάν για τα Βαλκάνια μόλις άνοιξε ο κύκλος των αποκαλύψεων, τι θα γίνει για το μακρινό Αφγανιστάν, που ακόμη βομβαρδίζεται με απίστευτη βαρβαρότητα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ