Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της

Για την προετοιμασία και τη σημασία του αφιερώματος για τα 30 χρόνια από τις αντεπαναστατικές ανατροπές μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» Γραμματείς Τομεακών Επιτροπών της ΚΟ Αττικής

Γοργά προχωρούν οι προετοιμασίες των ΚΟ για την πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 18 και 19 Δεκέμβρη, φύλλο το οποίο θα φιλοξενεί το μεγάλο αφιέρωμα στα 30 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με πλούσια αρθρογραφία για τα γεγονότα της εποχής και την κορύφωση της αντεπανάστασης, όπως και την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, και ειδικό ένθετο για τα συνταρακτικά γεγονότα της περιόδου μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη».

Εκτός των άλλων οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ φιλοδοξούν, με ανεβασμένους στόχους και μεγάλη διακίνηση, να σημειώσουν άλλη μια πετυχημένη πανεξόρμηση, μετά τις αντίστοιχες με πολύ θετικά αποτελέσματα που προηγήθηκαν μέσα στο 2021, οι οποίες δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνολική άνοδο και αξιοποίηση της εφημερίδας και από τη νέα χρονιά.

Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι και το ίδιο το θέμα του συγκεκριμένου αφιερώματος, που αφορά το επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του Κόμματος για τον σοσιαλισμό, ως της μόνης φιλολαϊκής απάντησης τον 21ο αιώνα, βασικές θέσεις του ΚΚΕ που, όπως αναφέρεται στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της ΚΕ, «μελέτησε συλλογικά και έβγαλε συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, τα μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού συστήματος αλλά και για τις αιτίες των λαθών και αδυναμιών που οδήγησαν στην ανατροπή του στις αρχές της δεκαετίας του 1990», αξιοποιώντας τα πολύτιμα αυτά διδάγματα ως πολύτιμο εφόδιο για τη διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής, στον σημερινό αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα φροντίσουν να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» με το αφιέρωμα σε χιλιάδες χέρια εργαζομένων, να μπει πλατιά στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, να φτάσει σε κάθε γειτονιά στις πόλεις και σε κάθε χωριό στην ύπαιθρο, να ανοίξει και με αυτήν την αφορμή η συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος, για το αν ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος, για τις αιτίες των ανατροπών.

Εξάλλου, το ότι με αφορμή την επέτειο ήδη έχει ξεκινήσει νέος γύρος έντασης του αντικομμουνισμού αλλά και την προσπάθεια στο όνομα του σοσιαλισμού να αναθερμανθούν μια σειρά από αυταπάτες που σπέρνουν οι θιασώτες του καπιταλισμού, τροφοδοτεί με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα και επιμονή τις Κομματικές Οργανώσεις τόσο για την πανεξόρμηση όσο και για να διευρυνθεί το συνολικό πολιτικό άνοιγμα, να πάει ακόμα πιο βαθιά η συζήτηση με τα λαϊκά στρώματα που εκτιμούν το ΚΚΕ, τη δράση, τον ρόλο του, έχουν «στημένο αυτί» στις θέσεις του.

Συμβολή στη συζήτηση για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο

Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Σπυρέτα Παναγή, Γραμματέας της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου, οι Οργανώσεις του Κόμματος ετοιμάζονται να δώσουν πλατιά τη μάχη της πανεξόρμησης αξιοποιώντας επιπρόσθετα ότι αυτή «οργανώνεται σε μία περίοδο που εξελίσσεται μια πλούσια δραστηριότητα των ΚΟΒ, με συσκέψεις, προβολή του Ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο, εξορμήσεις, περιοδείες. Μέσα απ' αυτήν τη δράση ερχόμαστε σε επαφή με καινούργιο κόσμο, που δείχνει ενδιαφέρον για τις θέσεις μας, θέλει να μάθει περισσότερα. Ερχονται συνεχώς στο προσκήνιο ερωτήματα από ευρύτερο κομμάτι κόσμου για το "αν μπορούν τα πράγματα ν' αλλάξουν", "πώς και αν μπορεί να γίνει αυτό που λέει το ΚΚΕ", "γιατί εκεί που υπήρχε μια άλλη κοινωνία αυτή ανατράπηκε". Ερωτήματα που μας βοηθούν να ανοίξουμε σε βάθος συζήτηση για τη μόνη φιλολαϊκή και ελπιδοφόρα διέξοδο απ' τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τον σοσιαλισμό».

«Ολες οι ΚΟΒ και οι ΟΒ της ΚΝΕ οργανώνουν υπό αυτό το πρίσμα την εξόρμηση του Σαββατοκύριακου», σημειώνει και προσθέτει: «Θα απευθυνθούμε σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος που έχουν ζήσει αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα και άντεξαν, δεν λύγισαν, δεν απογοητεύτηκαν, αλλά και σε νεότερες ηλικίες που έχουν μεγαλώσει με την αποθέωση του καπιταλιστικού μονόδρομου και όλη τη συκοφαντία για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε». Ενώ τονίζει πως ειδικό βάρος θα ρίξουν οι Οργανώσεις και τη Δευτέρα, «οπότε θα κάνουμε μεγάλη εξόρμηση σε χώρους δουλειάς και εργοστάσια της περιοχής γιατί όλα αυτά τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει πρέπει να γίνουν κτήμα πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη».

«Οι Οργανώσεις των καλλιτεχνών, μέσα από αυτήν την πανεξόρμηση με το ειδικό αφιέρωμα, θα δώσουν τη μάχη να φτάσει σε όλους τους χώρους, να προβληματίσει, να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση», μας λέει η Βιβή Σιώρα, Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών. Οπως επισημαίνει, «μέσα στον χώρο του Πολιτισμού, μέσα από πληθώρα βιβλίων, σειρών, ταινιών και παραστάσεων, αναπαράγεται η λογική των "δύο άκρων", για να καταλήξει στο ότι η εκμετάλλευση, η αδικία είναι αιώνια, στην καλύτερη μια δυστοπία. Είναι ανάγκη η ιστορική αλήθεια, το τι είναι σοσιαλιστική οικονομία, τι σημαίνει εργατική εξουσία, τι έγινε στην ΕΣΣΔ, η υπεράσπιση του σοσιαλισμού, η ιδεολογία της πραγματικής ελευθερίας, να γίνει κτήμα όλο και περισσότερων καλλιτεχνών και σπουδαστών, φοιτητών, νεολαίας. Για να βρουν απάντηση τα σημερινά "Τσέρνομπιλ", "Φάρμες των ζώων" , "Καλάβρυτα" κ.ο.κ.».

Ενώ η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέας της ΤΟ Εκπαιδευτικών, σημειώνει: «Για τους εκπαιδευτικούς της Αττικής η προσεχής πανεξόρμηση με τον "Ριζοσπάστη" αποτελεί έναν διακριτό "σταθμό" για την παρέμβαση της Οργάνωσης.

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου φύλλου, το αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την κορύφωση της αντεπανάστασης, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο. Οχι μόνο για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες εκπαιδευτικούς αλλά και όλους αυτούς οι οποίοι αγανακτούν με την παραχάραξη της Ιστορίας μέσα στα σχολεία, με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με τη διαιώνιση της λογικής ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε και η αδικία είναι ένας μονόδρομος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στην τάξη καλούμαστε να απαντήσουμε και να συζητήσουμε με τους μαθητές μας για το αν "ο σοσιαλισμός απέτυχε", αν "κατέρρευσε επειδή ήταν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς", με βάση το τι διαβάζουν μέσα στα σχολικά εγχειρίδια, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί οι προβληματισμοί υψώνουν ένα τείχος - εύθραυστο μεν - στη συζήτηση για το τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να γίνει σήμερα, και αν μπορεί να γίνει κάτι.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε μια πλατιά διακίνηση, να φτάσει σε περισσότερα σχολεία ο "Ριζοσπάστης", να μπει σε περισσότερα σπίτια εκπαιδευτικών. Η αισιοδοξία μας αυτή είναι φτιαγμένη από πραγματικά υλικά... Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κινητοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δείχνουν ότι ο προβληματισμός, η αμφισβήτηση υπάρχουν...

Και τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ στα σχολεία και την ιδιωτική Εκπαίδευση θα είμαστε εκεί, με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι, για να τα μετατρέψουμε σε δύναμη και δράση για την ανατροπή της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ