Δήμαρχοι και περιφερειάρχες των πληττόμενων περιοχών, παρά το γεγονός ότι είναι υπέρμαχοι της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης, δεν μπόρεσαν να κρύψουν το δράμα που εξελίσσεται στις περιοχές τους, όπου πλέον καλπάζουν η ανεργία και η φτώχεια.
Χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται για περιφέρεια που έχει εστιάσει την οικονομία της στον λιγνίτη, ήδη «εδώ και δύο χρόνια χάνονται θέσεις εργασίας» και «δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα νέες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης πρόκειται να χαθούν έως το 2028 άλλες 20.000 θέσεις εργασίας. Και αυτά σε μια περιφέρεια, όπως είπε, «με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα, υψηλότερη ανεργία των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη». Για «έκρηξη της ανεργίας», «κλείσιμο επιχειρήσεων» αλλά και «αυξημένο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας κατά 32%» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ανθ. Μπιτάκης, ενώ αντίστοιχες ήταν οι επισημάνσεις των δημάρχων Κοζάνης, Λ. Μαλουτά, και Εορδαίας, Π. Πλεκέντα, κ.ά.
Για τα όσα ανέφεραν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Επιτροπή, επισήμανε: «Μου δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα: Προς τι η συμφωνία τους με το όλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, η διαδικασία της οποίας εμπεριέχει ακριβώς αυτά;».
Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις των δημάρχων έδωσαν αφορμή για ένα ακόμα «καβγαδάκι» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το μοντέλο με το οποίο θα προωθηθεί η ...«δίκαιη μετάβαση», με την οποία βέβαια και οι δύο, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και χτες να δίνει συμβουλές στη ΝΔ ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές ενσωμάτωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας με νόημα πως υπάρχουν σχετικές υποδείξεις από ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.ο.κ. «Δεν μπορείτε να τα αγνοείτε αυτά. Αν έχεις απέναντι την κοινωνία σε τόσο βαθύ μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου μιας περιοχής, το έχεις χάσει», ανέφερε με νόημα.
Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι με τα περί «δίκαιης μετάβασης» «αυτό που εννοείτε στην πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει δίκαιη μοιρασιά ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους όλης αυτής της τεράστιας "πίτας" των 7 δισεκατομμυρίων που κουβαλά μαζί της αυτή η "αναπτυξιακή μετάβαση"». Επισήμανε ότι «αυτή η μετάβαση της απολιγνιτοποίησης έχει πλούσιο το παρελθόν της με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και πατάει φυσικά γερά πάνω στη λεγόμενη απελευθέρωση της Ενέργειας, βασικότατη πολιτική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».
Γι' αυτό ακόμα και σήμερα, παρά τις κοκορομαχίες τους, «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΚΙΝΑΛ, διαγκωνίζονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα να προχωρήσει την απολιγνιτοποίηση, στην οποία συμφωνούν απόλυτα. Στην "ποδιά του κεφαλαίου", λοιπόν, και για την εύνοιά του "σφάζονται παλικάρια" και μαλώνουν για το ποιος μπορεί να διακόψει πιο γρήγορα την υφιστάμενη παραγωγή του λιγνίτη, προκειμένου να βρουν επενδυτικό χώρο οι όμιλοι των ΑΠΕ, που έχουν βέβαια πολλαπλάσια κέρδη, εγγυημένα μάλιστα και από το ίδιο το κράτος».