Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε υπήρξε...

Αναλύσεις περί «εκτίναξης του ελατηρίου» πάνω από τις προβλέψεις και διθυράμβους για τη «δυναμική» της καπιταλιστικής οικονομίας επιστράτευσαν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση 13,7% στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και του τουρισμού. Αλήθεια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τους ίδιους λόγους να πανηγυρίζουν; Κάθε άλλο! Οι «επιδόσεις» της καπιταλιστικής οικονομίας μεταφράστηκαν για τον λαό σε εκτίναξη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Μεταφράστηκαν σε νέα αντεργατικά μέτρα, σε 10ωρη δουλειά με τη «βούλα», κατάργηση υπερωριών, προσπάθεια για νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κ.ο.κ.

... ούτε θα υπάρξει

Αλλά μήπως το ίδιο δεν σημαίνει και η «προβολή» των επιδόσεων αυτών στο μέλλον; Δεν έχει κανείς παρά να δει όσα περιέχονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, που οι εκταμιεύσεις του αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες στις προβλέψεις για παραπέρα ανάκαμψη το 2022. Κάτω λοιπόν από τις «επιταγές» προς τους ομίλους, για τις «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, η «υπογραφή» θα μπαίνει με καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και νέα μέτρα. Ενώ για τα 40 και πλέον δισ. ευρώ που δόθηκαν για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου το προηγούμενο διάστημα, ο «λογαριασμός» έχει ήδη γραφτεί για τον λαό, όπως μαρτυράνε τόσο ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά όσο και η συζήτηση για πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι «διατηρήσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη, μα πάνω απ' όλα «δίκαιη» και «για όλους», ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει, με όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν στο τιμόνι, όσους «κύκλους» κι αν κάνουν γύρω από την ουρά τους τα αστικά επιτελεία. Δυναμική για τον λαό και τα συμφέροντά του έχει ο δικός του αγώνας, για να έρθουν οι δικές του ανάγκες στο προσκήνιο.

Βολικοί αντίπαλοι

Είχαμε δεν είχαμε, μάθαμε και τους περίφημους «θεματοφύλακες του Συντάγματος». Πρόκειται για περιθωριακές ομάδες, με εθνικιστικές - ακροδεξιές απόψεις, που σηκώνουν τη σημαία του αντιεμβολιασμού με πρακτικές «πολιτοφυλακής», ασορτί στολές και αυτοκίνητα «στολισμένα» με τα εμβλήματά τους! Με αφορμή ένα παρακλάδι τους στην Αράχωβα, τα ΜΜΕ αφιέρωσαν ώρες επί ωρών στη δράση τους, προβάλλοντας τις αντιδραστικές απόψεις τους γύρω από την πανδημία και τη «συνταγματικότητα» των εμβολιασμών. Δεν πρόκειται βέβαια για καινούργια «φρούτα». Ολοι αυτοί οι δήθεν «αντισυστημικοί» αποτελούν τον βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης, για να κρύβει κάτω από το χαλί τις δικές της ευθύνες στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται στις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι εξηγείται άλλωστε και η προβολή τους από μερίδα των ΜΜΕ, όταν οι μαζικές κινητοποιήσεις των σωματείων για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού δεν βρίσκουν θέση παρά μόνο στα αζήτητα των συγκροτημάτων του Τύπου.

Δεν εκπλήσσει

Θα 'χει να το λέει ο πάπας ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα, πέρα από τον υπόλοιπο Τύπο, έγινε πρωτοσέλιδο και σε δύο εφημερίδες που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί οι αιχμές που επιλέχθηκαν να είναι αντικυβερνητικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η αποτίμηση όμως της επίσκεψης του θρησκευτικού ηγέτη στη χώρα μας δίνει και μια άλλη διάσταση. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, «το Βατικανό είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας με μεγάλη επιρροή και εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών στο σύνολο του κόσμου και με μια τεράστια σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά, που ενδιαφέρει τη χώρα μας. Κατά τούτο, λοιπόν, οι σχέσεις μας με το Βατικανό έχουν και μια μεγάλη γεωπολιτική σημασία». Αν σ' αυτά προστεθούν και τα «καλά λόγια» που είπε ο πάπας για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκαλεί καμιά εντύπωση ο ενθουσιασμός τους για τον ποντίφικα και όσα είπε στη χώρα μας. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τον Απρίλη του 2019 ο πάπας είχε προτείνει τον Τσίπρα για ...βραβείο Νόμπελ, ενώ η πρώτη τους συνάντηση στο Βατικανό το 2014, ως αντιπρόεδρος τότε του ΚΕΑ, είχε προβληθεί από τους «κύκλους» που προετοίμαζαν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «απογείωση της διεθνούς αναγνώρισης του Αλ. Τσίπρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ