Η 54χρονη Βαλερί Πεκρές, η οποία έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ», επικράτησε στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR) και θα είναι η υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.
Η Πεκρές, επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού - Ιλ ντε Φρανς - και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης Σαρκοζί (2007 - 2012), έλαβε το 61% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, επικρατώντας του - θεωρούμενου ως πιο «σκληροπυρηνικού» - Ερίκ Σιοτί, ο οποίος πήρε το 39%.
Στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί τα «φαβορί», ο πρώην υπουργός Ξ. Μπερτράντ και ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μ. Μπαρνιέ, οι οποίοι μετά τον αποκλεισμό τους υποστήριξαν την Πεκρές.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «δρόμο» να διανύσουν στις ενδοαστικές διεργασίες για να παίξουν ρόλο στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απρίλη και να διεκδικήσουν είσοδο στον δεύτερο γύρο. Σχετικές δημοσκοπήσεις δίνουν στην Πεκρές το 11% των ψήφων, πολύ πίσω από τον νυν Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, αλλά και από τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους, την Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ.
Παρουσιαζόμενη ως «μετριοπαθής» για τα δεδομένα του LR, η Πεκρές θεωρείται ότι μπορεί να απευθυνθεί σε «κεντροδεξιούς» ψηφοφόρους στους οποίους στηρίζεται ο Μακρόν, την ίδια ώρα που σε έναν διαγκωνισμό αντιδραστικών και ρατσιστικών θέσεων στα ζητήματα της μετανάστευσης, της καταστολής κ.τ.λ. θα επιδιώξει να κερδίσει κοινό τόσο από τον Μακρόν που εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική όσο και από τους Λεπέν και Ζεμούρ.
Χαρακτηριστικά, κατά την προεκλογική εκστρατεία της, η Πεκρές υποσχέθηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό αδειών διαμονής για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ, να σκληρύνει τις δικαστικές ποινές στις λεγόμενες «σκληρές» συνοικίες και να απαγορεύσει στις γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές να φοράνε μουσουλμανική μαντίλα.
«Πακέτο» με τα παραπάνω βέβαια πάει και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με την Πεκρές να δηλώνει πως θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη και θα περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Δηλώνει παράλληλα ότι θα καταργήσει και τυπικά ακόμα και αυτήν την ψευδεπίγραφη «35ωρη εργάσιμη εβδομάδα».
Την ίδια ώρα, την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησε ο ακροδεξιός υποψήφιος, Ερίκ Ζεμούρ, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα ονομάζεται «Reconquete» (Επανακατάκτηση). «Αν κερδίσω αυτές τις εκλογές, δεν θα είναι άλλη μία εναλλαγή εξουσίας, αλλά μια επανακατάκτηση της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο», ανέφερε, εξηγώντας μάλιστα ότι το όνομα του κόμματος παραπέμπει στη «Reconquista», την ιστορική περίοδο που ο χριστιανικός στρατός έδιωξε τους μουσουλμάνους από την Ιβηρική Χερσόνησο... Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του Ζεμούρ προκλήθηκαν επεισόδια, όταν διείσδυσαν σε αυτήν μέλη οργάνωσης με συνθήματα κατά του ρατσισμού.