Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποβάθμιση αξιόχρεου από τον αμερικανικό οίκο «Fitch»

Στο 21,31% έφτασε ο επίσημος πληθωρισμός τον Νοέμβρη στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική στατιστική υπηρεσία (Turkstat).

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι ο πραγματικός πληθωρισμός υπερβαίνει το 40%, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ συνεχίζεται, με την κυβέρνηση Ερντογάν να επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα στηριχτούν οι εξαγωγές και η προσέλκυση ξένων επενδυτών. Παράλληλα, καταγγέλλει «παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση διέταξε μεσοβδόμαδα έρευνα για «πιθανή χειραγώγηση» του τουρκικού νομίσματος.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας. Σε δελτίο του γίνεται λόγος για «αδύναμη αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής», «υψηλό πληθωρισμό», «χαμηλή εξωτερική ρευστότητα στο πλαίσιο των υψηλών χρηματοπιστωτικών απαιτήσεων και των γεωπολιτικών κινδύνων».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, τον οποίο αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής του, Νουρεντίν Νεμπάτι. Ο τελευταίος είναι πρώην διευθυντής της εργοδοτικής οργάνωσης MUSIAD.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ