Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητούν «θέση ισχύος» για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Νέος γύρος επαφών για τον «Διάλογο ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την Κίνα» αναμενόταν χτες

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ κατά την επίσκεψη Μπορέλ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβρη
Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ κατά την επίσκεψη Μπορέλ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβρη
«Η σχέση μας με την Κίνα θα είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τεστ για τον 21ο αιώνα. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από θέση ισχύος», επανέλαβε προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει του νέου, 2ου κατά σειρά, γύρου επαφών που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες, στο πλαίσιο του «Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την Κίνα».

Τις δύο πλευρές επρόκειτο να εκπροσωπήσουν, αντίστοιχα, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και ο γγ της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης, Στέφαν Σανίνο.

Με τις ΗΠΑ να αναζητούν ενίσχυση των συμμαχιών τους και μεγαλύτερο «συντονισμό» σε αυτήν την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «αυτό απαιτεί συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας πολυμερώς αλλά και σε διμερές πλαίσιο», γιατί «το κοινό μας βάρος είναι πολύ πιο δύσκολο να το αγνοήσει η Κίνα».

Αντανακλώντας βέβαια και τις διαφοροποιήσεις στα καπιταλιστικά συμφέροντα και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η περιπλοκότητα των σχέσεών μας με την Κίνα υπογραμμίζει ακριβώς τη σημασία της συνεχιζόμενης διαβούλευσης και του συντονισμού μας».

Ο Διάλογος «παρέχει μια σημαντική δυνατότητα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εμπλακούν σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων μέσα από μια σχεδιασμένη ομάδα εργασίας που ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση, που έγινε τον Μάη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι το διμερές παζάρι εστιάζει σε θεματικές όπως η «αμοιβαιότητα, περιλαμβανομένων των οικονομικών θεμάτων», «ελαστικότητα», «ανθρώπινα δικαιώματα», «ασφάλεια», «πολυμέρεια», αλλά και «τομείς για εποικοδομητική δέσμευση με την Κίνα, όπως η κλιματική αλλαγή».

Χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη «φυσικό εταίρο για τις ΗΠΑ», ο εκπρόσωπος έσπευσε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «από τις πρώτες της μέρες επιδίωξε να ανοικοδομήσει, να αναζωογονήσει και να επανενεργοποιήσει τη διατλαντική σχέση, ειδικά τη σχέση μας με την ΕΕ».

Χτες, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αναμενόταν να επικεντρωθεί σε «κρίσιμα πεδία για τη συνεργασία μας, περιλαμβανομένων οικονομικών και τεχνολογικών θεμάτων», την «παραπληροφόρηση» αλλά και πώς «ακολουθούμε μια συνεργασία προσανατολισμένη σε αποτέλεσμα με την Κίνα, όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται»

Σήμερα, Σέρμαν και Σανίνο αναμενόταν να έχουν διευρυμένες συνομιλίες για τον Ινδο-Ειρηνικό, όπου κατά την ενημέρωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεχώρισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση της επαφής και συνεργασίας με την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ακόμα, οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να πάρουν μέρος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Brookings» για τον διάλογο όσον αφορά την Κίνα.

Συνάντηση πρωθυπουργών Ρωσίας - Κίνας

Στο μεταξύ, την Τρίτη οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Κίνας, Μ. Μισούστιν και Λι Κετσιάνγκ, συμμετείχαν στην 26η τακτική συνάντηση των αρχηγών των δύο κυβερνήσεων, καθώς η διμερής συνεργασία προχωρά σε πολλά πεδία.

Ο Λι μεταξύ άλλων χαρακτήρισε - σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία» - «παγκόσμιους εταίρους» τις δύο χώρες που «ο ένας παρέχει στον άλλο αναπτυξιακές δυνατότητες». Πρόσθεσε ότι «παρά τα σκαμπανεβάσματα στην ανάκαμψη της οικονομίας και τις αυξανόμενες αβεβαιότητες στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα επιθυμεί να διευρύνει περαιτέρω την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Ρωσία, για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, για την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τη διαφύλαξη της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διευκολύνουν αμοιβαία το μεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις, να επεκτείνουν την πρόσβαση στην αγορά ο ένας του άλλου, να ενισχύσουν τη συνεργασία στην Ενέργεια αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή, για να διασφαλιστεί η σταθερή τροφοδοσία πετρελαίου, αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο Μισούστιν είπε ότι η Μόσχα ξεχωρίζει τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι δύο χώρες πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές πιέσεις και προκλήσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

  • Το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο για «επείγουσα συνάντηση», μετά την τοποθέτηση του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού Σ. Αμπε για την Ταϊβάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπε ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας», οι οποίες δεν θα μείνουν αμέτοχες. Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση Αμπε «αμφισβητεί ανοικτά την εθνική κυριαρχία της Κίνας» και «προσφέρει ανερυθρίαστα υποστήριξη στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ