Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο σημαντικές εκθέσεις από το ΕΕΤΕ

«Ως πότε», έργο της Στέλλας Μπορουτζή
«Ως πότε», έργο της Στέλλας Μπορουτζή
Δύο μεγάλες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις προετοιμάζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για το αθηναϊκό κοινό μέσα στον Δεκέμβρη.

Η πρώτη, με τίτλο «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», ανοίγει τις πύλες της στις 17 Δεκέμβρη και θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66) στο Θησείο και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8).

Στην έκθεση συμμετέχουν 117 εικαστικοί καλλιτέχνες με 151 έργα. Εχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 16 Γενάρη. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 19.00. Σάββατο & Κυριακή: 10.00 - 15.00. Δευτέρα κλειστά.

Στις 29 Δεκέμβρη ξεκινά η μεγάλη ιστορική έκθεση «Χαρακτική - Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα» στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος).

Πριν από 4 χρόνια, η Εφορεία Χαρακτικής του ΕΕΤΕ καθώς και 10 καλλιτέχνες χαράκτες, ορμώμενοι από τις δύο επιτυχημένες μεγάλες εκθέσεις του ΕΕΤΕ με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση 1936 - 1974», ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε μία μεγάλη ιδέα. Την ιδέα που οι εικαστικοί - χαράκτες γνωρίζουν μέσα από τον μόχθο της δουλειάς τους. Και είναι αυτή η μικρή ταπεινή χαραγμένη γραμμή πάνω στο ξύλο, στον χαλκό, στην πέτρα, αλλά και σ' άλλα υλικά, που γίνεται έργο χαρακτικό, τυπωμένο σε πολλά αντίτυπα. Και που κάποτε, πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος την χάραξε για πρώτη φορά πάνω σ' ένα βράχο. Και μέσα στους αιώνες αυτή η γραμμή γίνεται σχήμα, παίρνει μορφή, γίνεται σύμβολο, γράμμα, γραφή. Εκτυπώνεται, γίνεται έντυπο, βιβλίο. Πολλαπλασιάζεται, εξαπλώνεται παντού. Και ο κόσμος αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα της γνώσης. Αυτό το τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας. Κάποια στιγμή δημιουργείται και η νέα εικαστική τέχνη, η χαρακτική. Με το χαρακτικό έργο πλέον να εκτυπώνεται σε πολλά αντίτυπα, μπορούν τώρα περισσότεροι άνθρωποι να αποκτούν ένα εικαστικό έργο και να έρχονται πιο κοντά στην Τέχνη.

Η έκθεση αναπτύσσεται στον χώρο χρονολογικά. Η πορεία ξεκινά με προϊστορικές βραχοχαράξεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Μουσεία Αρχαιολογικά και Ιστορικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωρά με αρχαίες γραφές αλλά και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής τέχνης από Μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή χαρακτική, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του ιμπρεσιονισμού και της ιαπωνικής Τέχνης μέσα από συλλογές, ενώ προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά Ιστορικά Μουσεία και σε ξυλογραφίες εικόνων του Αγίου Ορους. Η πορεία αυτή τελειώνει με χαρακτικά Ελλήνων χαρακτών, αφενός με τα έργα χαρακτών που δεν ζουν πια, όπως των Α. Τάσσου, Γ. Βαρλάμου, Γ. Βασιλείου, Κ. Γραμματόπουλου, Χ. Δαγκλή, Γ. Δήμου, Β. Κατράκη, Α. Κινδύνη, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Μόραλη, Γ. Φαρσακίδη, και που πολλοί από αυτούς κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες του λαού μας και αφετέρου με τα έργα σύγχρονων χαρακτών, μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ