Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Να στηριχθούν οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον των εγκαταστάσεων

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Αθλητικό Κέντρο

Από τη συνάντηση
Από τη συνάντηση
Το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου «Αγιος Κοσμάς» στο Ελληνικό, που παραμένει θολό μετά την παραχώρηση του νότιου παραλιακού μετώπου στα ιδιωτικά συμφέροντα, και τα σχέδια ξηλώματός του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΑΚ με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ. Το Σωματείο εκπροσώπησαν οι Τρύφωνας Ζαχαρόπουλος, Μηνάς Χατζηαντωνίου, Ζήνα Καραγιάννη, Αργύρης Παρασίογλου.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη λειτουργία του Κέντρου (ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα συντήρησης) και κυρίως στο ρευστό τοπίο όσον αφορά το μέλλον τους. Με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ, τα περίφημα σχέδια μετεγκατάστασης του Αθλητικού Κέντρου παραμένουν «στον αέρα», χωρίς ουσιαστικό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα στο Ελληνικό φαίνεται να επισπεύδει τα σχέδια κατεδάφισης του ΕΑΚ, παρότι βάσει νόμου για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει υπάρξει κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Εξαιτίας της προαναφερθείσας αβεβαιότητας αλλά και των κινήσεων από πλευράς εταιρείας (π.χ. αθλητικά έργα ανταποδοτικότητας σε άλλες περιοχές), η αντιπροσωπεία των εργαζομένων επεσήμανε τον κίνδυνο να μείνουν τα νότια προάστια της Αττικής χωρίς δημόσια αθλητική εγκατάσταση που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο του υψηλού αθλητισμού (π.χ. Εθνικές ομάδες) όσο και της λαϊκής άθλησης.

Το Σωματείο ζητάει να μην προχωρήσει η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ πριν εξασφαλιστεί η μετεγκατάστασή τους, καθώς και να δοθεί ουσιαστικό χρονοδιάγραμμά της. Επίσης, να διατηρηθεί ο δημόσιος φορέας στον οποίο υπάγονται σήμερα το ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, το κλειστό κολυμβητήριο «Π. Καπαγέρωφ» στον Πειραιά και το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά (ΕΚΙΠ), με δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτόν και άλλες εγκαταστάσεις που παραμένουν υποβαθμισμένες (Σκοπευτήριο Βύρωνα, Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ κ.ά.).

Απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων

Μετά τη συνάντηση ο Ν. Σοφιανός σε δήλωσή του ανέφερε:

«Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, αφού τα πρώτα σχέδια για το ξήλωμα και την απαξίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων έκαναν την εμφάνισή τους. Η αγωνία τους, όπως ακριβώς μας την είχαν εκφράσει και στην επίσκεψη που κάναμε φέτος το καλοκαίρι με τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, στο Αθλητικό Κέντρο, δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Πιο συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται "στον αέρα", αφού δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με την εταιρεία του Δημοσίου. Ενώ έχει γίνει η μεταβίβαση στον επενδυτή, δεν υπάρχει τίποτα που να κατοχυρώνει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, μεγαλώνουν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, κάτι που ισχύει και για τα αθλητικά και τα ναυταθλητικά σωματεία τα οποία κάνουν χρήση των χώρων που τους έχουν παραχωρηθεί και δεν έχουν καμία διασφάλιση.

Την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα, επισκευές και συντηρήσεις που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τόσο για τον λαό και τη νεολαία που τις αξιοποιεί όσο και για τους αθλητές των σωματείων και των Εθνικών ομάδων. Χρειάζεται γενναία οικονομική στήριξη και εργασίες που θα αναβαθμίσουν το Κέντρο, έτσι ώστε με ασφάλεια οι αθλητές και οι αθλήτριες να μπορούν να προπονούνται.

Κρατάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι στις διάφορες γενικές υποσχέσεις, στα διάφορα "λόγια του αέρα" για μετεγκατάσταση, η οποία θα είναι δήθεν καλύτερη, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς πού θα πάνε, πώς θα γίνει, τι καθεστώς θα επικρατεί... Και σαν να μην έφτανε αυτό, αρχίζει το ξήλωμα απροειδοποίητα από τον επενδυτή, που έχει πάρει "γην και ύδωρ".

Είναι σημαντικό να στηριχτεί η πρόταση των εργαζομένων να ενταχθούν όλες οι νέες εγκαταστάσεις που θα γίνουν, αλλά και αρκετές από τις παλιές που κατασκευάστηκαν το 2004, στο ίδιο νομικό πρόσωπο όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, και παράλληλα να διασφαλίζονται η πρόσβαση και το δικαίωμα στη δωρεάν άσκηση. Μιλάμε για εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και εδώ και μια 20ετία κοντά μαραζώνουν. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε με πρωτοβουλίες τα δίκαια αιτήματά τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ