Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κουρελιάζει το πανεπιστημιακό πτυχίο προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

Για τις σοβαρές συνέπειες στα δικαιώματα των αποφοίτων Σχολών Φυσικής Αγωγής και τους κινδύνους για την υγεία και την άθληση του λαού από το σχέδιο της κυβέρνησης, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» άνθρωποι από τον αθλητικό χώρο

Σφοδρές αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο, και ειδικότερα στους καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημιακών Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει πυροδοτήσει το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον αθλητισμό, που μέχρι πριν από λίγες μέρες βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση και αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ για κόψιμο της χρηματοδότησης του προγράμματος «Αθληση για όλους», οδηγώντας ουσιαστικά στην κατάργησή του, με σημαντικές συνέπειες για αθλούμενους και εργαζόμενους. Το δε νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων: Βάζει στο στόχαστρο την αξία των πτυχίων των πανεπιστημιακών Σχολών Φυσικής Αγωγής, εξελίσσοντας τον ορισμό της επαγγελματικής ιδιότητας του «εκπαιδευτή», που προβλεπόταν και σε σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, το οποίο αποσύρθηκε κάτω από τη μαζική κατακραυγή και τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών, αποφοίτων και αθλητικών σωματείων. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες 30 χιλιάδων και πλέον άνεργων αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ, επιχειρεί επιπλέον να επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στην πανεπιστημιακή μόρφωση προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, στα οποία ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για ακόμα περισσότερα κέρδη.


Την απόσυρση του σχεδίου νόμου έχει απαιτήσει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ καλεί τον κόσμο του αθλητισμού «να αντιδράσει και να απαιτήσει εδώ και τώρα την απόσυρση του νομοσχεδίου», διεκδικώντας: «Να στηριχτούν από την κυβέρνηση και όχι να καταργηθούν τα δημόσια προγράμματα άθλησης. Να στηριχτούν οι πανεπιστημιακές Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με σύγχρονες υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Να αποτελεί το πανεπιστημιακό πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις και εμπόδια».

Για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο μιλούν στον «Ριζοσπάστη» άνθρωποι του αθλητικού χώρου.

Διάτρητο και εχθρικό το νέο σχέδιο νόμου

«Το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό είναι διάτρητο, εχθρικό προς τον κλάδο μας και εκθέτει αυτούς που το σχεδίασαν και το έφεραν για διαβούλευση», τονίζει ο Ιωάννης Μπάγιος, καθηγητής, γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η εξομοίωση των πτυχιούχων και επαγγελματιών του αθλητισμού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με "εκπαιδευτές", όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, που ως μοναδικό εφόδιο θα καταρτίζονται με σεμινάρια και θα πιστοποιούνται από "αόρατους" πιστοποιητές, μόνο τραγικές συνέπειες θα έχει για την υγεία, την άσκηση και την εκπαίδευση των νέων», επισημαίνει και προσθέτει: «Το σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί, γιατί είναι αντιεπιστημονικό. Ως διδακτικό προσωπικό της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ θα προχωρήσουμε σε δράσεις για να ενημερώσουμε την κοινωνία και να αγωνιστούμε ώστε να μη γίνει νόμος».


«Το προωθούμενο αθλητικό νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και έχει να κάνει με την επαγγελματική επιβίωση του κλάδου», τονίζει από την πλευρά της η Ολυμπία Ζαραμπούκα, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης (ΠΣΕΑΑ). Επισημαίνει ότι «στην κυριολεξία το υφυπουργείο Αθλητισμού αποπειράται να διαπράξει έγκλημα όχι μόνο κατά του κλάδου, αλλά και κατά της ελληνικής κοινωνίας, παραδίδοντας σε ιδιωτικά συμφέροντα την άσκηση των Ελλήνων και τον αθλητισμό για όλους. Αλλιώς πώς εξηγείται η εισαγωγή αστικών αθλητικών σωματείων και ιδιωτικών σχολών που θα καρπώνονται έναντι υψηλής αμοιβής τις υπηρεσίες άσκησης και αθλητισμού για όλους, η οποία μέχρι τώρα παρεχόταν στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν από τους δήμους, στους οποίους μάλιστα απασχολούνταν και χιλιάδες επιστήμονες πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, που τώρα θα μείνουν άνεργοι;»

«Εάν αυτό συνδυαστεί με την εντελώς αδόκιμη επιστημονικά εισαγωγή του όρου "εκπαιδευτής", ο οποίος σε αντίθεση με τον επιστήμονα πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - θα είναι κάτοχος τίτλων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και δήθεν επιμορφώσεων αθλητισμού, προπονητικής και άσκησης από τις ίδιες παραπάνω σχολές και θα απασχολείται υποχρεωτικά στα νεοσύστατα αστικά αθλητικά σωματεία αθλητισμού για όλους, τότε "δένει το γλυκό" και επιβεβαιώνεται το λαϊκό ρητό "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει"», υπογραμμίζει η Ολ. Ζαραμπούκα. Σημειώνεται ότι ο ΠΣΕΑΑ σε πρόσφατο ψήφισμά του εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.

Μία επιπλέον διάσταση των συνεπειών για τον αθλητισμό από το νομοσχέδιο αναδεικνύει ο Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Πατρέων: «Το επίπεδο ποιότητας των δομημένων αθλητικών προγραμμάτων του αναπτυξιακού αγωνιστικού αθλητισμού θα καταρρεύσει κυριολεκτικά, επηρεάζοντας αρνητικά την εξέλιξη και ανάδειξη νέων Ελλήνων αθλητών υψηλού επιπέδου». Καλεί με τη σειρά του σε απόσυρση του αντιδραστικού, αντιλαϊκού, αντιεπιστημονικού νομοσχεδίου - εκτρώματος.

Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι φοιτητές των ΣΕΦΑΑ

Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εμποδίσουν τα όσα ετοιμάζει στο εργασιακό τους μέλλον η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνουν οι φοιτητές των ΣΕΦΑΑ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων.

Η Μαρία Μαρκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, επισημαίνει σχετικά: «Οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης δείχνουμε την αντίθεσή μας στο αθλητικό νομοσχέδιο Αυγενάκη, που έρχεται να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Πώς είναι δυνατόν η σωματική και πνευματική υγεία και ευεξία των παιδιών και ατόμων με άλλα ευαίσθητα χαρακτηριστικά (τραυματισμοί, έγκυες, χρόνιες παθήσεις) να εξαρτάται από έναν επαγγελματία "πασπαρτού", που θα είναι για όλους τους αθλούμενους και όλα τα αθλήματα;

Μας είναι ξεκάθαρο ότι και απ' αυτό το νομοσχέδιο κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όμως δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές του ΣΕΦΑΑ έχουν πείρα από το προηγούμενο διάστημα: Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο, στο οποίο αντισταθήκαμε σύσσωμος ο χώρος του αθλητισμού. Μόνο στον δρόμο, ενωμένοι οι φοιτητές και εργαζόμενοι μπορούμε να νικήσουμε απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που καθημερινά μας αναγκάζει να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη, που κατακερματίζει το εργασιακό μας μέλλον, κάνοντας το πτυχίο μας κουρελόχαρτο».

Τέλος, στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν ήδη οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, και την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ακόμα χειρότερη, στέκεται η Χριστίνα Αγγέλου, γυμνάστρια σε ιδιωτικό γυμναστήριο και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης: «Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί μας βρίσκονται άνεργοι λόγω της κατάργησης των προγραμμάτων "Αθληση για όλους", την ώρα που στα ιδιωτικά γυμναστήρια οι γυμναστές αμειβόμαστε με δύο και τρία ευρώ την ώρα, την ώρα που κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν εταιρείες να θησαυρίζουν μέσα από αθλητικά event, μας λένε ότι δεν χρειαζόταν να σπουδάσουμε τέσσερα χρόνια γιατί πλέον ο "εκπαιδευτής" μπορεί να αναλάβει να φροντίσει την υγεία του λαού μας (όποιου έχει να πληρώσει). Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και είναι δικαίωμα για όλους! Να αποσυρθεί τώρα το νέο νομοσχέδιο!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org