Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι είπαν...

Ως «μεγάλη διπλωματική επιτυχία», που προστατεύει τάχα τη χώρα από απειλές, παρουσίαζε πριν έναν χρόνο η κυβέρνηση τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών πανηγύριζε επειδή στη συμφωνία «εμπεριέχεται πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, που υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία (...) μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Οι δε κυβερνητικές «διαρροές» ίδρωναν για να εξηγήσουν ότι η συμφωνία αυτή, με έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές της Τουρκίας στην περιοχή όπως είναι τα ΗΑΕ, «θωρακίζει» τη χώρα απέναντι στην επιθετικότητα του «απομονωμένου» γείτονα και ...συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε διά του τομεάρχη εξωτερικών του, Γ. Κατρούγκαλου, να χαιρετίσει τη «θετική εξέλιξη», θυμίζοντας σε όλους πως «εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο» από τον Ιούνη του 2019.

... τι «ξέχασαν»

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Με αφορμή το ότι μόλις προχτές ο σεΐχης των ΗΑΕ - για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια εντάσεων και αλληλοκατηγοριών - βρέθηκε στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρό της και για την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών αξίας 10 δισ. δολαρίων. Γιατί τελικά, όσους μύθους κι αν επιστρατεύσουν τα αστικά κόμματα, δεν κρύβεται με τίποτα ότι οι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της «λείας», που βάζουν τους λαούς σε περιπέτειες και κινδύνους, είναι η άλλη όψη των λυκοσυμμαχιών για το από κοινού γδάρσιμο των λαών. Δεν κρύβεται με τίποτα ότι συμφωνίες όπως αυτή με τα ΗΑΕ εντάσσονται στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ «προς Ανατολάς», για την αντιμετώπιση της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, και ότι είναι αυτά τα σχέδια που θέλουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στο ΝΑΤΟ, ενθαρρύνοντας την επιθετικότητά της. Και, πάνω απ' όλα, με τίποτα δεν κρύβεται ότι ο λαός μας, για να ζήσει ειρηνικά και με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους γείτονες λαούς, χρειάζεται να παλέψει ενάντια στα σχέδια, στις συμμαχίες και στις συμφωνίες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και όχι να περιμένει κάτι απ' αυτές.

Μαθήματα

Μαθήματα Οικονομίας έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας για τη «ζημιά» που προκαλούν οι αυξήσεις των μισθών στην «ανταγωνιστικότητα», για τις «πληθωριστικές πιέσεις», μέχρι και ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών! Και όλα αυτά για να δικαιολογήσει τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ότι θα δώσει η κυβέρνηση ως «αύξηση» στον κατώτερο μισθό το 2022! Αυτά τα προκλητικά λέγονται τη στιγμή που ο σημερινός κατώτερος μισθός, ελέω νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, βρίσκεται στα 650 ευρώ μεικτά, μετά την άγρια περικοπή και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Συνεχίζει δηλαδή να υπολείπεται κατά 13,44% σε ονομαστικές τιμές ακόμα και εκείνου του κατώτερου μισθού που ίσχυε πριν από τους μνημονιακούς νόμους, δηλαδή 10 χρόνια πίσω! Είναι τέτοια η κατρακύλα του κατώτερου μισθού που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από τους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς του κεφαλαίου, όπως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος διαπιστώνει ότι αυτός αντιστοιχεί μόλις στο 48,2% του διάμεσου μισθού, κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας. Σε αυτά προστίθενται τώρα οι ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά, κυρίως στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που υπολογίζεται ότι θα αφαιρέσει άλλο ένα 10% της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. Αν κάτι επιβεβαιώνουν λοιπόν οι «οικονομικές αναλύσεις» του υφυπουργού, είναι η ανάγκη εδώ και τώρα να οργανωθεί ο αγώνας που θα κουρελιάζει τη δηλητηριώδη προπαγάνδα της κυβέρνησης, θα διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό και σε όλους τους μισθούς, σύγχρονα εργατικά δικαιώματα, κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις και στη λογική του συμβιβασμού με τα ελάχιστα.

Παραγωγικός

Πριν από λίγες μέρες, ένα από τα κύρια άρθρα του «Βήματος» εκθείαζε τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιονομική σταθερότητα. Οπως γράφει, ο ΣΥΡΙΖΑ «προσαρμόστηκε και εν τέλει, υιοθετώντας δύσκολες και επώδυνες πολιτικές, παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά σταθεροποιημένη, με ισχυρό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων, ικανών να στηρίξουν τη στροφή που επαγγέλθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινώς ο πρωθυπουργός δεν παρέλαβε "καμένη γη" το καλοκαίρι του 2019. Το ακριβές είναι ότι δεν ακύρωσε την προηγούμενη σταθεροποίηση, παρά αντιθέτως "πάτησε" πάνω της, τη χρησιμοποίησε στον μέγιστο βαθμό». Την ίδια μέρα, σε άλλη μεγάλη εφημερίδα, ένας από τους κορυφαίους πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους εκθείαζε τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να κάνει όλα όσα κάνει αυτήν τη στιγμή τόσο εύκολα, αν ο Τσίπρας δεν είχε θέσει τις βάσεις (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα και ο αντιαμερικανισμός (...) Εφερε όλο το πολιτικό σύστημα σε εκείνο το σημείο ώστε να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ». Εχοντας αυτά στο μυαλό, είναι αστείο να παρακολουθεί κανείς τη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας. Γιατί πέρα από το ότι δεν παρέλαβε «καμένη γη», όπως παρατηρεί το «Βήμα», η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει σήμερα κι ένα από τα πιο παραγωγικά υπουργεία: Το υπουργείο ...αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 27 Νοέμβρη

1701 Γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Α. Χαϊτάς.

1928 Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

1942 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζίμι Χέντριξ, θρύλος της ροκ.

1942 Οι Γάλλοι ναύτες βυθίζουν τον στόλο τους στην Τουλόν προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Αξονα.

1951 Δολοφονείται στην Ασφάλεια η κομμουνίστρια Κατίνα Μπελλά.

1953 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ.

1967 Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γιώργος Αγγουράκης (Αλέκος Ψηλορείτης), αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Αγγουράκης είχε διατελέσει Ταγματάρχης του ΔΣΕ και, για πολλά χρόνια, υπεύθυνος του παράνομου Ραδιοφωνικού Σταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας», καθώς και του περιοδικού «Νέος Κόσμος» (η έκδοσή του ξεκίνησε το 1949 και από τον Φλεβάρη του 1950 έγινε μηνιαία. Στην πολιτική προσφυγιά ήταν θεωρητικό όργανο του ΚΚΕ).

Κυριακή 28 Νοέμβρη

1820 Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

1852 Πεθαίνει ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος.

1912 Σκοτώνεται στο Δρίσκο της Ηπείρου στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.

1917 Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου.

1922 Εκτελούνται στου Γουδή οι έξι κατηγορηθέντες ως πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, Γεώργιος Χατζηανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης.

1925 Οι δάσκαλοι Δημήτρης Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία επειδή η διδασκαλία τους κρίθηκε «εθνικά επιβλαβής».

1930 Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου. Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και Πανούση, σε ισόβια τους Γαμβέτα και Βλαντά, σε 7 χρόνια φυλάκιση τους Αδαμόπουλο και Τσακίρη και σε 2 χρόνια τον Κορδέλη.

1936 Υπογράφεται μυστική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία και τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1947 Η VII Μεραρχία του κυβερνητικού στρατού παίρνει οδηγίες για την υλοποίηση του Σχεδίου «Αλέξανδρος», με στόχο την «εκκαθάριση της Θράκης» από τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Παρά τη σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων, η επιχείρηση απέτυχε. Οι δυνάμεις του ΔΣΕ όχι μόνο δεν εξουδετερώθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν κιόλας.

1957 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (28-30/11/1957).

1959 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (28/11-2/12/1959).

1973 Οι λιμενεργάτες της Γένοβας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό προχωρούν σε 6ήμερο μποϊκοτάζ όλων των πλοίων με ελληνική σημαία.

2002 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας από το ελληνικό Δημόσιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org