Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Μπαλάκι» ευθυνών για τους μετανάστες που θαλασσοπνίγονται

Μετά τη Μεσόγειο, και η θάλασσα της Μάγχης αρχίζει να μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών, όπως φάνηκε μετά το προχτεσινό πολύνεκρο ναυάγιο φουσκωτού πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες (κυρίως Κούρδους από Ιράκ και Ιράν) μεταξύ των ακτών Βρετανίας - Γαλλίας, στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι.

Στις «πλάτες» των ξεριζωμένων στήνεται ένα ακόμα επεισόδιο της αντιπαράθεσης Γαλλίας - Βρετανίας, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν να απαιτεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον να πάρει απτά μέτρα για να σταματήσει, όπως ανέφερε, «η εργαλειοποίηση μίας δραματικής κατάστασης με πολιτικές απολήξεις».

Ο Μακρόν απαίτησε την «έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση». Ισχυρίστηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου.

Ο δε Μπ. Τζόνσον, αφού δήλωσε «σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», μιλώντας στο δίκτυο «Sky News» είπε ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία, ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Τελικά, Τζόνσον και Μακρόν επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Σύμφωνα με Βρετανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, «συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμποδιστούν οι θανατηφόρες αυτές διελεύσεις». Επίσης αναφέρθηκαν «στη σημασία μιας στενής συνεργασίας με τους Βέλγους και Ολλανδούς γείτονες, καθώς και με τους εταίρους μας στην ήπειρο».

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν αναφέρθηκε σε μαφιόζικα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών από τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βρετανία. Τόνισε πως φέτος τριπλάσιος αριθμός μεταναστών επιχείρησε να περάσει τη θάλασσα της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία. Είπε πως συνελήφθησαν από την αρχή του χρόνου πάνω από 1.500 διακινητές και κατηγόρησε τη Βρετανία ότι αμελεί την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ανοικτά του Καλαί, ανέφερε πως έχουν γίνει πέντε συλλήψεις ύποπτων διακινητών και πως θα επιχειρούσε (μέχρι αργότερα χτες βράδυ) τηλεφωνική επικοινωνία με την Βρετανίδα ομόλογό του, Πρίτι Πατέλ, για διμερή συνεργασία με στόχο τον περιορισμό της διακίνησης μεταναστών μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει του νέου σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ