Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Προς σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας

Την πρόθεση να διοριστεί εκ νέου ως επικεφαλής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας στη Σουηδία εξέφρασε χτες η σοσιαλδημοκράτισσα Μαγκνταλένα Αντερσον, η οποία την προηγούμενη μέρα είχε εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο - οριακά, με μία ψήφο - και είχε παραιτηθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Η Αντερσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της απέτυχε να περάσει από το Κοινοβούλιο και το Κόμμα των Πρασίνων παραιτήθηκε από τη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Αντίθετα, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός προϋπολογισμού που κατέθεσε η αντιπολίτευση, που περιλαμβάνει και το εθνικιστικό - ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες.

«Είμαι έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός σε μια μονοκομματική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», δήλωσε χτες η Αντερσον, που τη Δευτέρα θα ξαναζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πράσινοι και Αριστερό Κόμμα δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν τον επαναδιορισμό της, ενώ το Κεντρώο Κόμμα δήλωσε ότι θα απόσχει, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για να υπάρξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Αντερσον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ