Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
Σταμάτησαν νέα απόπειρα κατασκευής «σκουπιδοεργοστασίου»

Καταγγέλλουν τα υπέρογκα τέλη διαχείρισης και τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα
Από πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα
Ενα ακόμα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ), που προγραμματίζουν την κατασκευή μεγάλης επιχειρηματικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους, έστειλε χτες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα. Προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση στον χώρο όπου ετοιμάζεται να γίνει «σκουπιδοεργοστάσιο» στη θέση Ξηροκάμπια στη Σκάλα Λακωνίας, σταματώντας τις εργασίες, σε έναν αγώνα που κρατά εδώ και τρία χρόνια.

Στην περιοχή, σε χώρο περίπου 90 στρεμμάτων, εμφανίστηκαν ξανά μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας (ΤΕΡΝΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά τα έργα. Αμεσα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των κατοίκων και ο χώρος αποκλείστηκε. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Τριαντάφυλλο Ζάβαλη, ενώ το «παρών» έδωσε ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κελάρης. Τους συγκεντρωμένους και τα αιτήματά τους στηρίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον γραμματέα της Βασίλη Βρουλίτη να βρίσκεται επιτόπου.

Οπως επισημαίνεται από τους κατοίκους, μέρος του σημείου που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του εργοστασίου έχει χαρακτηριστεί Natura, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Ευρώτα, όπου υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και των γύρω εκτάσεων.

Πρόκειται για τους πιο βασικούς λόγους που οι κάτοικοι αντιδρούν στα συγκεκριμένα σχέδια, όπως και ο φόβος υπέρογκης αύξησης των εξόδων διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, έως και πενταπλασιασμού του φορτίου, που θα κληθούν να σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Εγκλημα εκ προμελέτης

Εγκλημα χαρακτήρισε τα επιχειρούμενα εδώ και 10 χρόνια σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών ο Γ. Κελάρης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους κατοίκους. «Ολοι τους έχουν βάλει το χέρι τους γι' αυτά τα σχέδια», σημείωσε.

Εκανε λόγο για δίκαιο αγώνα ενάντια στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου και συνολικά ενάντια στη διαχείριση και παράδοση των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επισημαίνοντας δε την οικονομική επιβάρυνση που περιμένει τον λαό συνολικά στην Πελοπόννησο αν υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, σημείωσε: «189 ευρώ τον τόνο έχουν υπολογίσει ότι θα στοιχίσει η διαχείριση, με βάση τα στοιχεία που βγήκαν και στον δήμο Καλλιρόης, προκειμένου να προσαρμόσει τα δημοτικά τέλη σε αυτά τα επίπεδα».

Κλείνοντας κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης μέχρι την τελική δικαίωση των κατοίκων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει προοπτική στον αγώνα, ώστε η διαχείριση να μη γίνεται με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη των ομίλων, αλλά με κριτήριο το όφελος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Σήμερα αναμένεται νέα συγκέντρωση στον χώρο, ενώ στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί:

- Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου.

- Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του σταθμού ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων.

- Τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, με χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων, με ευθύνη του κράτους, μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής.

- Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

- Να εφαρμοστούν μέθοδοι διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή.

- Να μη φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη από τις «ρήτρες» εγγυημένης κερδοφορίας, που αποτελούν συστατικό των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ