Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ
Εντείνονται τα ερωτήματα για τον θάνατο του Γ. Ζαντιώτη

Ο 24χρονος χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση

Στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη η υπόθεση του θανάτου του 24χρονου Ελληνα ομογενούς Γιώργου Ζαντιώτη, που πέθανε στα κρατητήρια του Βούπερταλ, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, λίγες ώρες μετά τη βίαιη σύλληψή του από αστυνομικούς.

Στο βίντεο από τη σύλληψη, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, φαίνεται ότι ενώ οι αστυνομικοί έχουν ρίξει τον νεαρό άνδρα μπρούμυτα στο έδαφος, τον χτυπούν και πιέζουν το σώμα του με τα πόδια τους.

Το περιστατικό συνέβη στις 2 Νοέμβρη, ωστόσο έγινε γνωστό μέρες μετά. Τα ερωτήματα για τον τραγικό θάνατο του 24χρονου, που είχε εγχειριστεί πρόσφατα, παραμένουν αναπάντητα και η οικογένειά του στο Βούπερταλ περιμένει να δοθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η αδελφή του θύματος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επισήμανε ότι επί τόσες μέρες δεν έχει επιτραπεί στην οικογένεια να δει τη σορό του 24χρονου, ενώ παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως το τι μεσολάβησε στις δυο ώρες της κράτησής του στο τμήμα, ανάμεσα στη σύλληψή του και την ώρα του θανάτου του, καθώς και το γιατί το σχετικό δελτίο Τύπου των γερμανικών αρχών βγήκε τόσες μέρες μετά τον θάνατο.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κρατιδίου, Jules El-Khatib, ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης ότι τα αίτια θανάτου πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή: «Εχω μπροστά μου ένα βίντεο της σύλληψης στο οποίο μπορεί κανείς να ακούσει τις κραυγές πόνου του νεαρού. Ο 25χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα, όταν ήταν υπό κράτηση. Τα αίτια του θανάτου του πρέπει να διερευνηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από άλλο αστυνομικό τμήμα».

Μάλιστα χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» το γεγονός ότι «ο θάνατος του νεαρού άνδρα δεν δημοσιεύτηκε αμέσως. Ενας θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει πάντα να δημοσιοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της σύλληψης και μόλις είναι διαθέσιμα τα αίτια του θανάτου».

Στο μεταξύ, από την πλευρά των ελληνικών αρχών, που όλες αυτές τις μέρες δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα για το γεγονός, διπλωματικές πηγές ανέφεραν μόλις χτες ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο και το Γενικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ παρέχουν προξενική συνδρομή στους οικείους του Γ. Ζαντιώτη, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές αρχές στη Γερμανία βρίσκονται επίσης σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της απαιτεί να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για τις πραγματικές αιτίες και τις συνθήκες του θανάτου του 24χρονου, ενώ για το ίδιο θέμα ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ