Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Γαλλία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Στο Παρίσι αναμενόταν να φτάσει χτες το βράδυ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Χάρις θα παραμείνει για επαφές στη Γαλλία μέχρι και το Σάββατο, με φόντο τις προσπάθειες «αποκατάστασης» των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Γαλλίας, μετά τις αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν από τη συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία), με «αποκλεισμό» της ΕΕ και της Γαλλίας και με τη συνακόλουθη ακύρωση μεγάλου συμβολαίου αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Χάρις και Μακρόν θα συζητήσουν κυρίως «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού και την Υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Καθώς και το Παρίσι εντείνει τις προσπάθειές του να αναβαθμίσει συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Εμ. Μακρόν υποδέχτηκε χτες στο Παρίσι την πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα. Με αφορμή τη συνάντηση, το προεδρικό γραφείο ανακοίνωσε ότι «Γαλλία και Μπανγκλαντές μοιράζονται το ίδιο όραμα για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ειρηνικό, ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικό, με βάση το διεθνές δίκαιο και κοινή ευημερία για όλους».

Στο μεταξύ, μεθαύριο Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλίας θα συναντηθούν στο Παρίσι με τους ομολόγους τους από τη Ρωσία.

Ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ σημείωνε ότι η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, την οποία φιλοξενεί το Παρίσι, αλλά και «στο πλαίσιο του απαιτητικού διαλόγου που η Γαλλία συνεχίζει με τη Ρωσία». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές «θα ανταλλάξουν εκτιμήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Αφγανιστάν και τη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού».

Η ανακοίνωση τόνιζε ακόμα ότι «εκτός από τις προκλήσεις της στρατηγικής σταθερότητας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η συνάντηση θα επιτρέψει να συζητηθούν οι πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις των περιφερειακών και διεθνών κρίσεων, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία και στην περιοχή του Σαχέλ, για την οποία η Γαλλία θα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας».

Ολα αυτά ενώ χτες το βράδυ ο Μακρόν σε νέο διάγγελμα για την οικονομία και την πανδημία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα θα ξεκινήσει πάλι την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, «για να εγγυηθούμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ