Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ
Δυναμικό «όχι» στη χωματερή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Βαρνάβα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων του Βαρνάβα
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μετά από κάλεσμα της κοινότητας Βαρνάβα, ενάντια στο χτίσιμο εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Χτες ήταν προγραμματισμένο το νέο άνοιγμα προσφορών για την εκτέλεση των εργασιών των έργων, διαδικασία η οποία, ωστόσο, για πέμπτη φορά αναβλήθηκε. Γι' αυτήν τη διαδικασία θα δοθούν 112 εκατομμύρια ευρώ.

«Το παράνομο έργο στον Οργανισμό Διαχείρισης Απορριμμάτων θα τελειώσει εδώ και τώρα! Τα εργοστάσια που υπολογίζουν και οι σχεδιασμοί τους δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Πάνω από τα κέρδη τους είναι το μέλλον και η υγεία των παιδιών μας, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε», τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση. Χαιρετώντας τους συγκεντρωμένους ο Σπύρος Ηλίας, κοινοτάρχης Βαρνάβα, τόνισε πως «μιλάμε για ένα παράνομο έργο. Δεν θα τους περάσει. Θα είμαστε στον δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. Καλούς αγώνες!».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που με πρότασή της πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για τη χτεσινή κινητοποίηση. Επίσης παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.

Η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη ήταν άκαρπη. Οπως δήλωσε ο Σπ. Ηλίας, «είναι πολιτικό το θέμα. Μας δόθηκε η απάντηση ότι βρήκαν ένα έργο και συνεχίζουν το ίδιο λάθος». Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί και ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που θα έρθει για ψήφιση στην Περιφέρεια. Πρόσθεσε ότι «όσο υπάρχουν εργολάβοι που έχουν την ανακύκλωση, δεν θα υπάρχει ποτέ ανακύκλωση. Εκφράζουν μια συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ. Υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους και γι' αυτό έχουμε αυτό το έργο που συνεχίζεται. Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε εργοστάσια ούτε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Το έργο είναι παράνομα χωροθετημένο. Το ξέρουν και οι ίδιοι αλλά συνεχίζουν».

Υπενθυμίζεται πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα έχει προτείνει συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες και προτάσεις για «συγκέντρωση τη μέρα ψήφισης του νέου ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τις επιτροπές της Δυτικής Αττικής. Παρέμβαση προς την ΕΕ και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, που είναι δικαιούχος και πάροχος του έργου και υπεύθυνος για την καταστροφή. Να γίνει παρέμβαση στους φορείς των υπουργείων και την κυβέρνηση για το σταμάτημα της χρηματοδότησης της προμελέτης και μελέτης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων στον ΟΕΔΑ Γραμματικού, στα υπουργεία και την ΕΕ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τη μη ένταξη της "Πράξης" για το έργο 50.000.000 ευρώ, ζητώντας τα χρήματα αυτά να δοθούν για τον Πολιτισμό και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ