Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Αρχίζουν τη δίκη του Μιλόσεβιτς με έτοιμη την ετυμηγορία...
  • «Βέβαιη» για την καταδίκη του Μιλόσεβιτς δηλώνει, για μια ακόμη φορά πριν την έναρξη της δίκης, η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε
  • Πλατιά συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Βελιγράδι

Οι κάμερες στήθηκαν για την «παράσταση» της δίκης

Associated Press

Οι κάμερες στήθηκαν για την «παράσταση» της δίκης
ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα μαχαίρια της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, αλλά και των άλλων υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ) που αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια ξαναβγαίνουν από σήμερα το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη -για τη μεγάλη και πολύμηνη, όπως προβλέπεται, δίκη...- αίθουσα του Δικαστηρίου της Χάγης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου δε θα είναι άλλος απ' τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο προεδρείο; Οι δικαστές που διορίστηκαν από το -ακόμη και τυπικά παράνομο...-ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και οι οποίοι υποτίθεται πως θα εξετάσουν εάν ο πρώην πρόεδρος είναι ένοχος για τις 66 κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονία που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του για τους πολέμους του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας και της Κροατίας. Ωστόσο, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως η απόφαση -ισόβια κάθειρξη...-είναι από καιρό ειλημμένη...

Ανάμεσα στους σημερινούς πρωταγωνιστές και τάχα «άμεμπτους» αξιωματούχους του ΔΠΔ θα είναι η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του σώματος, Ελβετίδα Κάρλα ντελ Πόντε. Η σημερινή αγόρευση της Κάρλα ντελ Πόντε θεωρείται πως δε θα επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς είναι βέβαιο πως θα εξαπολύσει μύδρους κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναμειγνύοντας μια ρητορική «δαιμονοποίησής» του, διανθισμένης με τη σχετική διάτρητη νομικολογική «λογική» του «διεθνούς δικαίου». Είναι ενδεικτικό πως απ' το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Κάρλα ντελ Πότνε «φρόντισε» να δώσει συνεντεύξεις σε ένα μέρος του ευρωπαϊκού έντυπου Τύπου («Ντι Βελτ», «Λα Ρεπούμπλικα»), εκφράζοντας την «απόλυτη βεβαιότητά» της για την καταδίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μετά την αγόρευση της Ντελ Πόντε, ο αναπληρωτής της, Βρετανός Τζέφρι Νάις, θα αναφέρει «γενικά στοιχεία» που περιλαμβάνονται στα τρία κατηγορητήρια κατά του Μιλόσεβιτς για το Κόσσοβο, τη Βοσνία και την Κροατία, αντίστοιχα. Στη συνέχεια ένας άλλος αναπληρωτής της, ο Καναδός Ντερκ Ρίνεβελντ θα αναφερθεί ειδικά στον «πόλεμο του Κοσσόβου», καθώς από την πτυχή αυτή θα αρχίσει η δίκη του Μιλόσεβιτς, μόλις ολοκληρωθούν οι εισαγωγικές αγορεύσεις.

Οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής αναμένεται να διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και ως εκ τούτου θεωρείται δύσκολο να τοποθετηθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, ο Ζντένκο Τομάνοβιτς, ένας από τους συνηγόρους του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε χτες απ' το Βελιγράδι στο γαλλικό πρακτορείο, ότι ο Μιλόσεβιτς προτίθεται σήμερα «να υποβάλει ερωτήσεις και να κάνει χρήση του δικαιώματός του να μιλήσει».

Ο Τομάνοβιτς υπενθύμισε πως από σήμερα θα λειτουργεί στο Βελιγράδι το Κέντρο Τύπου της «Επιτροπής για την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», το οποίο όπως ανακοινώθηκε «θα διαθέτει σε δημοσιογράφους αποκλειστικές πληροφορίες και έγγραφα», που θα σχετίζονται με τη δίκη του Γιουγκοσλάβου πρώην Προέδρου και ότι θα αντικρούει κάθε «αποδεικτικό στοιχείο» που θα επικαλεστεί η Γενική Εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης.

Η συγκέντρωση στο Βελιγράδι

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο, εν πολλοίς στημένο, δικαστικό μαραθώνιο που αντιμετωπίζει από σήμερα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έστειλαν το περασμένο Σάββατο απ' το Βελιγράδι στη Χάγη πολλές χιλιάδες Σέρβοι, που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πλήθος κόσμου, κρατώντας στα χέρια τη σερβική σημαία, φωτογραφίες του πρώην Προέδρου και πλακάτ με συνθήματα όπως «Σλόμπο σ' αγαπάμε», «Λευτεριά στο Μιλόσεβιτς», συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου και πραγματοποίησαν πορεία προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Μεταξύ των ομιλητών που εξέφρασαν μήνυμα συμπαράστασης υπέρ του Μιλόσεβιτς, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς, που χαρακτήρισε τον πρώην Πρόεδρο «αληθινό ήρωα της Γιουγκοσλαβίας που αρνήθηκε να σκύψει το κεφάλι σε εγκληματίες που θέλουν να τον καταγράψουν στην Ιστορία ένοχο για κάθε κακό στα Βαλκάνια».

Τόσο η ομιλία του Μαριάνοβιτς όσο και στελεχών του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβαν αργότερα το λόγο διακόπησαν αρκετές φορές απ' τα θερμά συνθήματα των διαδηλωτών υπέρ του Μιλόσεβιτς και απ' τα ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια κατά της παρούσας ομοσπονδιακής και σερβικής κυβέρνησης που ενέδωσαν στις πιέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη σύλληψη και παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

ΚΚΡΟ: Απελευθερώστε τον Μιλόσεβιτς!

Την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απαίτησε χτες με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο Ζιουγκάνοφ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει παράνομη και τη δίκη και το δικαστήριο που στήθηκε στη Χάγη, σημειώνοντας πως η όλη διαδικασία κατά του Μιλόσεβιτς εντάσσεται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο «πολιτικής εκδίκησης».

«Η απαγωγή από το Βελιγράδι του πρώην ηγέτη του γιουγκοσλαβικού κράτους κατά παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, είναι ένα έγκλημα σοβαρό και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν πολύ αυστηρά», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Ζιουγκάνοφ.

Στο μεταξύ, χτεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ αναφέρει πως ομάδα Ρώσων βουλευτών απέστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκφράζοντας τη «βαθύτατη ανησυχία» τους για τη δίκη σε βάρος του Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Ρώσοι βουλευτές, ζητούν την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλας ντελ Πόντε, θεωρώντας τη «συνένοχο με τη διεθνή τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ