Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή
Την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει πάνω από 1.000 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα, την ώρα που διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τα κρούσματα αναζωπυρώνονται σε όλη τη χώρα, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας η οποία συζητήθηκε χτες.
Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε τις συγχωνεύσεις σε δήμους της Δυτικής Αθήνας, με παραδείγματα από τμήματα που συγχωνεύονται στην περιοχή και σε όλη τη χώρα, όπου μαθητές στοιβάζονται σε τμήματα που φτάνουν μέχρι και τα 27 παιδιά, σε ακατάλληλες αίθουσες και στενούς χώρους.
Η απόφαση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς η συγχώνευση εντείνει τον συγχρωτισμό των μαθητών, ευνοώντας τη διασπορά της πανδημίας, πρόσθεσε ο Γ. Δελής και σημείωσε πως τα σχολεία είναι ανοχύρωτα μπροστά στην πανδημία, αφού η κυβέρνηση τη διαχειρίζεται με την αντιλαϊκή αρχή «κόστους - οφέλους». «Με βάση τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του υπουργείου, γνωρίζουμε ότι τον πρώτο μήνα και μέχρι τα μέσα περίπου του Οκτώβρη είχαν νοσήσει περίπου 25.000 μαθητές, μέσα σε ένα διάστημα δηλαδή ενός μήνα το ένα τέταρτο όσων νόσησαν όλους τους προηγούμενους 19 μήνες. Κι αυτό λέει πάρα πολλά για το πώς διασπείρεται ο ιός», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, ενώ απαντώντας η υφυπουργός Ζ. Μακρή απέδωσε την ανίχνευση περισσότερων κρουσμάτων στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ. Στη συνέχεια, πέρα από κάθε επιστημονική λογική, έφερε σε αντιπαράθεση την αναγκαία αραίωση των μαθητών ανά τμήμα με τα μαζικά τεστ (λέγοντας ότι με την πρώτη επιτυγχάνεται μείωση της εξάπλωσης κατά 40% και με τα δεύτερα κατά 70%), λες και δεν μπορούν αυτά να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και παράλληλα, λες και το ένα αναιρεί το άλλο!
Οσο για το μονότονα επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό επιχείρημα, που χρησιμοποίησε και η υφυπουργός, ότι με τις συγχωνεύσεις εφαρμόζεται ο νόμος για τα ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα, ο Γ. Δελής απάντησε αποστομωτικά: «Εμείς δεν σας είπαμε ότι αυτές οι διατάξεις των αριθμητικών ορίων των μαθητών είναι παράνομες, ότι αυτές οι συγχωνεύσεις γίνονται με βάση παράνομες διατάξεις. Σας είπαμε ότι γίνονται με βάση αντιλαϊκές διατάξεις. Θα πρέπει να αποσυρθούν». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτά τα σχολεία όπου γίνονται συγχωνεύσεις «υπάρχουν αρκετές άδειες αίθουσες, αυτό που λείπει είναι να σταλούν εκπαιδευτικοί». Και μίλησε αναλυτικά για τα πάρα πολλά κενά εκπαιδευτικών που παραμένουν και αντί η κυβέρνηση να τα καλύψει, προχωρά στις συγχωνεύσεις, βαφτίζοντας την αδιοριστία και τα κενά... «εξορθολογισμό προσωπικού»!