Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λογαριασμός...

Μέρα παρά μέρα κι ένα εργατικό «ατύχημα» καταγράφεται τον τελευταίο καιρό, αποκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες και την εντατικοποίηση που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Μετά τον τραγικό θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή στις προβλήτες της COSCO, που ξεχείλισε το ποτήρι και στάθηκε αφορμή για τη συγκλονιστική απεργία των λιμενεργατών, ήρθαν ο θανάσιμος τραυματισμός του διανομέα στη Θεσσαλονίκη, το σοβαρό «ατύχημα» με τον εγκαυματία εργάτη σε εργοστάσιο της Πάτρας, άλλο ένα «ατύχημα» με σκουπιδιάρικο στην Αγία Βαρβάρα... Πολλές είναι λοιπόν οι «κακές ώρες» που μαζεύονται, πολλά «τα μεμονωμένα περιστατικά» και οι «ατομικές ευθύνες», που επικαλούνται προκλητικά τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας για να κουκουλωθούν τα εγκλήματα και οι υπαίτιοι. Απ' αυτό το «μαύρο ταμείο» που κάνει η εργατική τάξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιπτώσεις της πανδημίας στους χώρους δουλειάς, όπου με άλλοθι τον εμβολιασμό και με τις πλάτες της κυβέρνησης η εργοδοσία έχει σχεδόν εξαφανίσει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

... στους ενόχους

Τι αποδεικνύεται λοιπόν; Οτι όσο περισσότερα εργαλεία αποκτά το κεφάλαιο για να μεγιστοποιεί την κερδοφορία του, με τους νόμους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, τόσο χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς για τους εργαζόμενους, τόσο η ζωή τους παίζεται κορόνα - γράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο της Πάτρας, όπου έγινε το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα», λίγο καιρό πριν η εργοδοσία είχε απολύσει συνδικαλιστή που διεκδικούσε μέτρα προστασίας, δείχνοντας το μένος της για τη συλλογική οργάνωση και δράση. Γι' αυτό ο «λογαριασμός» πρέπει να πάει από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στο κράτος και τα επιτελεία τους, στους πραγματικούς υπαίτιους για το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «κρεματόρια». Τα σημερινά συλλαλητήρια, οι απεργίες και οι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προτάσσουν εκτός των άλλων και τη ζωτική ανάγκη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη σταθερότητα στα ωράρια, με τις ΣΣΕ, με την κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών και των εργολαβικών κ.ο.κ. Ολοι στους δρόμους λοιπόν και για να επιστρέφουν ζωντανοί οι εργαζόμενοι από το μεροκάματο!

Πορεία

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζουν αυτό το διάστημα τα Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα. Με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στα όρια της διάλυσης, με χάρτες για αλλαγές συνόρων να βγαίνουν «φόρα παρτίδα», τις «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου και τη Σερβία να προχωράνε με απειλές, ζιγκ ζαγκ και στον απόηχο σχεδίων περί «μεγάλης Αλβανίας», τις πολιτικές διεργασίες να επιταχύνονται σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Β. Μακεδονία, τους εξοπλισμούς και τις «πρόβες πολέμου» να «τρέχουν» με σπασμένα φρένα. Κι όλα αυτά με φόντο τις κόντρες ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ, Κίνα και Ρωσία, για τις «σφαίρες επιρροής» και για τον έλεγχο στρατηγικών υποδομών. Αξίζει όμως να δει κανείς και την πορεία που προηγήθηκε και στο έδαφός της αναπαράγονται τα αδιέξοδα για τους λαούς: Υποδαύλιση του εθνικισμού, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και «συμφωνίες» με το πιστόλι στον κρόταφο για τον διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν «ασφάλεια» και «σταθερότητα». Σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, μετά το 2000, που θα έφερνε τάχα «ευημερία». Και βέβαια, ένταξη των περισσότερων βαλκανικών κρατών στο ΝΑΤΟ, με τελευταία τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών. Ο δρόμος αυτός χαράχτηκε με εμπλοκή και της Ελλάδας, σε όλες τις φάσεις και με όλες τις κυβερνήσεις. Είναι ο ίδιος ακριβώς δρόμος που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως μονόδρομο για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην περιοχή, όταν είναι πλέον εξόφθαλμες οι καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς και η ανάγκη να απαντηθούν μαζικά και οργανωμένα τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Καμικάζι

Είναι μάλλον η ώρα κάποιος ειδικός να ασχοληθεί με την περίπτωση του γνωστού Ραν Ταν Πλαν των «Νέων». Θα συστήναμε μάλιστα κάποιον με γνώσεις ψυχιατρικής, λόγω των αντικομμουνιστικών εμμονών. Ο συγκεκριμένος δημοσιεύει στη χτεσινή του στήλη μια φωτογραφία από την εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία, την οποία συνοδεύει με την εξής ειρωνική λεζάντα: «Στοίχιση, πειθαρχία, υποταγή: Η διάταξη των μελών του ΚΚΕ που παρακολουθούν τον γραμματέα τους Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ μιλάει σε κομματική εκδήλωση για το ΕΣΥ, δείχνει πώς αντιλαμβάνεται το κόμμα τη ζωή». Σημειωτέον, η φωτογραφία δείχνει την αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, την ώρα της εκδήλωσης, όπου τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, στην πλειοψηφία τους υγειονομικών, αφήνοντας αναμεταξύ τους κενά καθίσματα. Βέβαια, αν δεν τηρούνταν οι αποστάσεις μέσα στην αίθουσα, είμαστε σίγουροι ότι θα έγραφε για «συνθήκες συγχρωτισμού στην εκδήλωση του ΚΚΕ και μάλιστα από υγειονομικούς». Τώρα όμως το τροπάρι αλλάζει, καθώς το ...κοφτερό μάτι του Ραν Ταν Πλαν βλέπει στη φωτογραφία κομματική «στοίχιση», «πειθαρχία» και υποταγή. Δεν τους πιάνει κανείς και πουθενά τους «καμικάζι» του αντικομμουνισμού! «Οπως λάχει», αρκεί να βγαίνει το μεροκάματο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο όριζε «η Πελοπόννησος, αι παρακείμεναι νήσοι και αι κοινώς καλούμεναι Κυκλάδες, να τεθώσιν υπό την προσωρινήν εγγύησιν των τριών Αυλών, έως ότου να αποφασισθή οριστικώς η τύχη της Ελλάδος με την συγκατάθεσιν της Πύλης, χωρίς να εννοούν ότι με τούτο να προαποφασίσουν εις το παραμικρόν το περί των οριστικών ορίων της Ελλάδος ζήτημα...».

1883 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας.

1918 Καθώς η Γερμανική Επανάσταση εξαπλώνεται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοέμβρη συγκροτούνται Σοβιέτ στο Κίελο, στη Βρέμη, στο Αμβούργο, στο Εσσεν, στην Κολωνία, στο Μόναχο, στο Κουξχάφεν, στη Λυβέκη, στη Λειψία και σε άλλες εργατουπόλεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομάδα κρούσης επιτίθεται σε αντιφρονούντες στη διάρκεια ομιλίας του Α. Χίτλερ στο Μόναχο. Εκτοτε οι ομάδες αυτές λαμβάνουν και επίσημα το όνομα «Τάγματα Εφόδου» (S.A.).

1922 Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1939 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει τροποποίηση του νόμου περί «ουδετερότητας» της χώρας, ώστε να μπορούν να πωλούνται σε εμπόλεμες χώρες όπλα και πολεμικό υλικό.

1946 Ιδρύεται η UNESCO (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1956 Οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία.

1970 Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, ως επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση. Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία - σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό - οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

1988 Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Αρη Κλεάνθης Βικελίδης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το βρετανικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραηλινός Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από εκδήλωση υπέρ των Ειρηνευτικών Συνθηκών του Οσλο στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Aφροαμερικανός Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ