Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλλεπάλληλα διεθνή διαβούλια και επαφές με τους Ταλιμπάν

Μετά τη Μόσχα, νέα διεθνής συνάντηση οργανώνεται στο Ιράν, ενώ επίκεινται συναντήσεις Ταλιμπάν - Κινέζου ΥΠΕΞ

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα

Copyright 2021 The Associated

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα
«Τρέχουν» οι διεργασίες γύρω από τους όρους συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ως ένα βασικό συστατικό των συνολικότερων ανταγωνισμών για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.

Ετσι, μετά τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ταλιμπάν στη συνάντηση του «Σχήματος της Μόσχας» για το Αφγανιστάν, χτες έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησής τους θα συναντήσει και τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στην Ντόχα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες ο Γι στο Κατάρ.

Παράλληλα, συνάντηση για το Αφγανιστάν οργανώνεται αύριο και στην Τεχεράνη από το ιρανικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με αφγανικά δημοσιεύματα, σε αυτή θα πάρουν μέρος οι χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (Ιράν, Κίνα, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι το «Ισλαμικό Εμιράτο» του Αφγανιστάν δεν έχει προσκληθεί στη συνάντηση ακόμα, αλλά εξέφρασε προσδοκίες ότι αυτή θα συμβάλει θετικά.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αμεση ήταν η αντίδραση των Ταλιμπάν, με τον εκπρόσωπο του αφγανικού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, να καλωσορίζει τις δηλώσεις Πούτιν, προσθέτοντας ότι «καθώς τελείωσε το κεφάλαιο του πολέμου, έτσι και οι χώρες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν θετικά τη σχέση και την προσέγγισή τους απέναντι στο Αφγανιστάν. Εμείς αναζητούμε θετικές αλλαγές με τη διεθνή κοινότητα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Την ίδια στιγμή, επιστρέφοντας από την Καμπούλ όπου συνάντησε διευρυμένη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, δήλωσε ότι βρήκε «την ηγεσία των Ταλιμπάν πολύ θετική», εξηγώντας ότι συζητήθηκαν θέματα όπως εμπόριο, ασφάλεια, διαχείριση των συνόρων, έκδοση βίζας κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων ο Κουρέσι ανακοίνωσε σειρά μέτρων αναθέρμανσης του διμερούς εμπορίου, όπως η κατάργηση των δασμών σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από το Αφγανιστάν. Ακόμα, η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή φαρμακευτικής και άλλης «ανθρωπιστικής βοήθειας», συνολικού ύψους 28,8 εκατ. δολαρίων. Τον Κουρέσι συνόδευε και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας του, στρατηγός Φαΐζ Χαμίντ.

Επιπλέον, στόχος της επίσκεψης Κουρέσι ήταν, μεταξύ άλλων, να διερευνηθούν οι προθέσεις των Ταλιμπάν για μια σειρά επενδύσεων σε Ενέργεια και Μεταφορές, όπως το CASA-1000 (Central Asia - South Asia power project), ο αγωγός TAPI (Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία), αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο με βασικό κορμό τη σύνδεση Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν, για τα οποία «οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την πλήρη τους στήριξη», όπως είπε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ. Ο ίδιος πάντως - που θα συμμετάσχει και στην αυριανή συνάντηση στην Τεχεράνη - απέφυγε να διευκρινίσει αν η πακιστανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν λέγοντας ότι «εργαζόμαστε πάνω σε μια περιφερειακή προσέγγιση».

22,8 εκατομμύρια Αφγανοί «βαίνουν προς τον λιμό»

Κι ενώ μετά από 20 χρόνια αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από το Αφγανιστάν, τον «λογαριασμό» πληρώνει ξανά ο λαός.

Χαρακτηριστικά, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντ. Μπίσλεϊ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι 22,8 εκατομμύρια Αφγανοί (σε σύνολο 39 εκατομμυρίων) αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «βαίνουν προς τον λιμό», σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια πριν από δύο μήνες.

«Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η διεθνής «ανθρωπιστική βοήθεια» αξιοποιείται ως μοχλός ιμπεριαλιστικών παζαριών, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος διανομής σιταριού, ως αντάλλαγμα για εργασία σε δεκάδες χιλιάδες άνδρες.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται νέες συγκρούσεις εντός του Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη στην επαρχία Χεράτ (δυτικά) ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν και ομάδα ενόπλων που, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ανήκαν στο «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης πως σκότωσαν τρεις «απαγωγείς» του «ΙΚ» στη Χεράτ. Το δε «ΙΚ», συνεχίζοντας τις επιθέσεις στη χώρα, ανέλαβε την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση σε γραμμή υψηλής τάσης που βύθισε την Καμπούλ στο σκοτάδι την περασμένη Πέμπτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση της «τρόικας plus» στο Ισλαμαμπάντ(2021-11-12 00:00:00.0)
Παζάρια για το «πότε και πώς» στις σχέσεις Δύσης - Ταλιμπάν(2021-10-06 00:00:00.0)
Δυναμώνει η αναζήτηση νέων βάσεων στη «γειτονιά» της Κίνας(2021-06-17 00:00:00.0)
Διεργασίες γύρω από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ(2021-05-27 00:00:00.0)
Συνάντηση στη Μόσχα για το Αφγανιστάν(2018-11-14 00:00:00.0)
Συνεννοήσεις...(2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ