Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έπειτα και από τη β' φάση προσλήψεων, παραμένουν ακάλυπτα τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές ΠΕ 25 και μεγαλώνει η δικαιολογημένη ανησυχία των γονιών που τα παιδιά τους πάσχουν από νοσήματα τα οποία χρήζουν άμεσα εξειδικευμένης παρέμβασης, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των παιδιών παραμένουν στα σχολεία μόνα τους, χωρίς παρακολούθηση, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή τους.

Τα παραπάνω κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα, ζητώντας να εγκριθούν όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και να προσληφθεί μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα αναβαθμισμένο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο.

Η ευαισθησία της κυβέρνησης έχει φανεί στην πράξη με τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ισχυρίστηκε η υφυπουργός Ζέτα Μακρή, παρόλο που γνωρίζει ότι και αυτοί οι διορισμοί δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις ανάγκες. Σε σχέση με τους σχολικούς νοσηλευτές είπε ότι οι εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκδίδονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και φέτος έχουν προσληφθεί συνολικά 2.018 αναπληρωτές ΠΕ 25 του κλάδου σχολικών νοσηλευτών, με ποσοστό κάλυψης 79%. Είπε επίσης ότι στις φάσεις των προσλήψεων αναπληρωτών υπήρχαν δεκάδες κενά για τα οποία δεν βρέθηκαν υποψήφιοι, οπότε δόθηκε δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών ΠΕ 87.02 Νοσηλευτικής, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από τον πίνακα των ΠΕ 25.

Γενικότερα η υφυπουργός έριξε το μπαλάκι και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ως υπεύθυνες για τον προσδιορισμό των κενών τους και για την ιεράρχηση των αναγκών τους, παραδεχόμενη έμμεσα ότι υπάρχουν ακάλυπτα κενά και «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους ακόμα και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, κάνοντας λόγο για άρνηση ανάληψης υπηρεσίας από αναπληρωτές ή και παραιτήσεις αναπληρωτών. Και ενώ ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των κενών, πρόσθεσε ότι κατά περίπτωση υπάρχουν οικονομικοί και διοικητικοί περιορισμοί ανά Περιφέρεια, που αποτελούν ένα πρόσθετο εμπόδιο... Με άλλα λόγια, κυνικά ομολόγησε ότι κάποια κενά δεν θα καλυφθούν ποτέ!

Αμεση λύση ζήτησε ο Γ. Λαμπρούλης, που κατέθεσε σε έγγραφα στα πρακτικά την αγωνία μιας μάνας με παιδί με διαβήτη τύπου 1, που έχασε τη δουλειά της γιατί έπρεπε να βρίσκεται στα κάγκελα του σχολείου για να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για το παιδί της! «Ακόμα και μία περίπτωση να είναι, πρέπει να καλυφθεί τώρα! Χτες!», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ επεσήμανε την ανάγκη «να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες και σε μόνιμη βάση», με μία υγειονομική μονάδα σε κάθε σχολείο και όχι με αναπληρωτές, που η δουλειά τους έχει ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης. Τέτοιες μονάδες θα έχουν την ευθύνη παρακολούθησης των μαθητών, εκτίμησης της υγείας τους, παροχής πρώτων βοηθειών, περιοδικών προληπτικών ελέγχων σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας. Το ότι δεν υλοποιούνται αυτά τα ζητήματα οφείλεται στο ότι «η πολιτική σας δεν τα έχει ως προτεραιότητα, γιατί αποτελούν κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα ευαισθησίας, είναι θέμα πολιτικής. Ευαίσθητοι είναι όλοι, το θέμα είναι τι πολιτικές ασκείς...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ