Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυξήσεις δίχως όριο για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συσκοτίζει για τις πραγματικές αιτίες και αρκείται στα μέτρα - κοροϊδία

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών αλλά εμπαίζει με τα μέτρα - «ασπιρίνες» που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, περί επιδότησης κάθε λογαριασμού ρεύματος ύψους 9 ευρώ τον μήνα. Ταυτόχρονα, κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει ότι οι αυξήσεις αυτές είναι παράγωγο της ίδιας της λειτουργίας του συστήματος και ότι καθοριστική συμβολή σ' αυτό έχει βέβαια το σχέδιο της «πράσινης μετάβασης», το οποίο στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα και όλες οι αστικές δυνάμεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Χτες η μέση τιμή χονδρικής στο χρηματιστήριο Ενέργειας της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 204,38 ευρώ/MWh και στιγμιαία ξεπέρασε ακόμη και τα 280,9 ευρώ, την ίδια στιγμή που η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ολλανδία ξεπέρασε τα 145 ευρώ, από 110 ευρώ την περασμένη βδομάδα και 70 ευρώ τον περασμένο Γενάρη.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανεξέλεγκτη» πανευρωπαϊκά, με ανάλογες αυξήσεις στη χονδρική ηλεκτρισμού να καταγράφονται σε ολόκληρη την ΕΕ, αποτέλεσμα και της ανόδου του φυσικού αερίου, το οποίο πριμοδοτείται τα τελευταία χρόνια από τους ηγετικούς κύκλους της EE ως βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή κατά την περίοδο της λεγόμενης «ενεργειακής μετάβασης».

Με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την «ενίσχυση» των νοικοκυριών από τις αυξήσεις ηλεκτρισμού ήδη φαίνεται να εξανεμίζεται από τις τεράστιες αυξήσεις αλλά και την πριμοδότηση των μονοπωλίων της Ενέργειας, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Σε αυτό το δυσμενές για τα λαϊκά στρώματα περιβάλλον, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται πίσω από τις συλλογικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο αρκείται να καταθέτει προτάσεις για το «θεαθήναι» στα αρμόδια υπουργικά συμβούλια. Ετσι, χτες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, ο Ελληνας υπουργός Κ. Σκρέκας μίλησε περί της ανάγκης «προστασίας των ευάλωτων και της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ενέργεια», σπεύδοντας να βγάλει «λάδι» την πολιτική για την «πράσινη μετάβαση», αφού όπως είπε δεν ευθύνεται αυτή για τις αυξήσεις στην Ενέργεια.

Τα τιμολόγια φυσικού αερίου φλερτάρουν με αυξήσεις έως και 50% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που ήδη είναι πάρα πολλά τα σπίτια που βασίζουν τη θέρμανσή τους στο φυσικό αέριο και ο αριθμός των συνδέσεων αυξάνεται καθημερινά, όσο επεκτείνεται το δίκτυο. Ταυτόχρονα, στο 40% υπολογίζεται η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού φέτος η παράδοση από τις εταιρείες ξεκινά με τιμή 1,1 ευρώ, από 0,8 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβρη.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιδόματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», συνυπολογίζοντας και τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται την ίδια στιγμή σε μια σειρά βασικά είδη κατανάλωσης. Αυτήν την ώρα επιβάλλεται να καταργηθούν ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αφού μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα αυξήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ