Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Αλγερίας - Γαλλίας

Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Αλγερίας - Γαλλίας, με αφορμή αυτήν τη φορά δηλώσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, για «ξαναγράψιμο της Ιστορίας» στην Αλγερία «όχι στη βάση της αλήθειας αλλά του μίσους κατά της Γαλλίας», από το «πολιτικο-στρατιωτικό» κατεστημένο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση της Γαλλίας να μειώσει σημαντικά την ποσότητα χορήγησης βίζας σε πολίτες από Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία, επικαλούμενη αποτυχία των χωρών αυτών να αποτρέψουν κύματα αιτούντων άσυλο προς τη Γαλλία. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, ο Εμ. Μακρόν είχε τιμήσει σε ειδική εκδήλωση εκπροσώπους από στρατιωτικά σώματα Αλγερινών και άλλων μουσουλμάνων που είχαν πολεμήσει στο πλευρό του γαλλικού αποικιακού στρατού κατά του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Αλγερίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αφορμές αυτές συμπίπτουν με μια περίοδο συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αλγερία, λόγω έντασης της φτώχειας και της ανεργίας στη χώρα, παρά τα κέρδη από τις εξαγωγές Ενέργειας.

Σε ανακοίνωση του Προέδρου της Αλγερίας, Α. Τεμπούν, επισημαίνεται πως οι αναφορές Μακρόν θεωρούνται «ανεπίτρεπτα σχόλια». Ακολούθως επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας στον Γάλλο πρέσβη στην Αλγερία, ενώ ανακοινώθηκε κλείσιμο του αλγερινού εναέριου χώρου για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα (που περνούν από την Αλγερία, μεταξύ άλλων, για τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής). Επίσης, ανακλήθηκε ο Αλγερινός πρέσβης στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

Την περασμένη βδομάδα η Αλγερία είχε ανακοινώσει πως κλείνει τον εθνικό εναέριο χώρο της και για τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη του Μαρόκου, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση γύρω από την κατοχή της Δυτικής Σαχάρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ