Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο Αύγουστος μένει στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας

Υπάρχει μια σκηνή στο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας», όπου ο λοχαγός (Γιώργος Κιμούλης), σαν μορφωμένος κανίβαλος, ανεβασμένος σ' ένα τραπέζι, διαβάζει δυνατά, μέσα από παλιά βιβλία, κείμενα κατά των γυναικών. (Φευγαλέα σκέψη: Κρίμα που ο Κιμούλης δε βρέθηκε στην παρέα που είχαμε σχηματίσει μαζί με τον Κωστή Μοσκώφ στο Κάιρο, όταν αναζητούσαμε τον «πατέρα» τού εντός, εκτός και του παντός. Πίσω μας η ανάμνηση από μια συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο, όταν εγώ, πατώντας στην υπομονή του ποιητή, τον είχα ρωτήσει γιατί συνήθως μιλάει μέσα από το στόμα των γυναικών. «Οι γυναίκες, είπε, ανήκουν στην ίδια ομάδα αίματος. Κάποτε γεννούν και τον άντρα, που το βασίλειό του είναι η διαίρεση και προορισμός του να χάνεται για πάντα».)

Απότομα συνήλθα, γιατί περάσαμε στη σκηνή όπου ο πατέρας λοχαγός κολλά το πιστόλι του στο κεφάλι της αγαπημένης του κόρης (Δήμητρα Σιγάλα), προσπαθώντας να την παντρέψει με το καθόλου. Μόνο ο Τάρας Μπούλμπα, που γεννήθηκε βέβαιος σ' αυτή τη ζωή, μπορεί να πει, πυροβολώντας τον γιο του: «Εγώ σου έδωσα ζωή, εγώ σου την παίρνω».

Αυτή η κίνηση δε λειτουργεί εδώ. Ο πατέρας νευρόσπαστο μεγαλώνει μέσα του την αβεβαιότητα και τη φροντίζει πιο καλά κι από την ίδια του την κόρη. Ως γνήσιος απελπισμένος, γελάει κάθε φορά που το περιβάλλον προσπαθεί να πλησιάσει το είναι του. Ενα περιβάλλον που αποτελείται από ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν χωρίς να υπάρχουν. Θλιβερές σκιές ένας ιερέας (Γιώργος Γεωγλερής) της μέσης αλήθειας και κάποιος που φέρει το πιο βαρύ επάγγελμα του κόσμου: ο ψυχίατρος (Δημήτρης Βάγιας) - ιατρός ψυχής, δηλαδή... θεός. Μια γριά παραμάνα (Χριστίνα Κουτσουδάκη), γαντζωμένη από έναν αμφίβολο Ιησού, θα παγιδέψει, στο τέλος, τον πατέρα με τον τρόπο που ο Πανάγαθος παγίδεψε το γιο του...

Ολους αυτούς ο λοχαγός, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να τους συμμορφώσει σ' αυτή τη ζωή όπως θέλει, καταφέρνει τουλάχιστον να τους τακτοποιήσει απέναντί του. Ολους, εκτός από αυτόν τον υπέροχο αγριόκυκνο που κατάφερε με το ταλέντο της να ενσαρκώσει η Φιλαρέτη Κομνηνού: τη Λάουρα, τη γυναίκα του.

Με κινήσεις ελάχιστες, όσες χρειάζονται για να υπηρετήσουν το βασίλειο της όρασης, η Φιλαρέτη Λάουρα αρχίζει να καλεί σε κυνήγι. Παράδοξο ο αγριόκυκνος να καταδιώκει, γι' αυτό και θαυμαστό.

Αν και ο πατέρας λοχαγός θέλει να υψωθεί ως επιστήμονας, όπως σε κάθε ευκαιρία τονίζει, καταλήγει να ξεπέφτει σ' αυτό που σιχαίνεται, τη μαγγανεία, για να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται, αυτό που στην ουσία πάντα ήθελε: από τη στιγμή που δεν υπάρχει όπως εκείνος θέλει, δεν υπάρχει και ο λόγος για να ζει. Ετσι τα πάντα λειτουργούν μόνο για να τελειοποιήσουν το θάνατό του. Διαλέγει μόνο ό,τι τον σκοτώνει.

Ο πατέρας, όπως και ο Γιώργος Κιμούλης, ξέρουν πως τα έχουν τετρακόσια σ' έναν κόσμο που είναι για δέσιμο. Ο πατέρας δε σκοτώνει, δεν καταστρέφει αυτόν τον κόσμο. Τον αφήνει να σβήσει όπως του αξίζει.

Και το μάθημα είναι πάντα το ίδιο: κάθε άντρας έχει τον δικό του Μόμπι Ντικ, ο Στρίντμπεργκ τη Λάουρα, ο Βιζυηνός την Μπετίνα, ο Ντάντε τη Βεατρίκη. Δεν είμαστε (οι άντρες) παρά στιγμές της γυναίκας που δραπέτευσαν χωρίς επιστροφή. Αυτό δε μας το συγχωρεί ούτε η Παρθένος Μαρία. Η φάτνη η δική μας είναι το χάος, το μόνο που μπορεί να μας υποδεχτεί και να μας αποδεχτεί όπως ακριβώς είμαστε.

ΥΓ.: Ευχαριστώ τους ηθοποιούς για το δώρο. Είμαι μακριά από κάθε είδους κριτική. Ισως γιατί αυτή μου προκαλεί όχι γέλια, αλλά φτάρνισμα που κρατάει καιρό.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ