Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Στροφή» προς Ασία - Ειρηνικό με σχέδια για μεγάλα επενδυτικά έργα

«Αστάθμητος παράγοντας» οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί

Ο Βλ. Πούτιν απευθύνεται στο 6ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ

Copyright 2021 The Associated

Ο Βλ. Πούτιν απευθύνεται στο 6ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει και η Ρωσία για ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και προσέλκυση επενδύσεων σε αυτήν την περιοχή, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη το 6ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) στο Βλαδιβοστόκ, με κεντρικό θέμα «Νέες ευκαιρίες για την Απω Ανατολή σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής καθώς και η εκμετάλλευση της Αρκτικής, είναι τα τελευταία χρόνια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ρωσίας, καθώς το παγκόσμιο «κέντρο βάρους» του εμπορίου, της τεχνολογίας, της οικονομίας, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία.

Περίπου 380 συμφωνίες συνολικού ύψους 49 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν στο πλαίσιο του φετινού φόρουμ. Πολυεθνικές και ξένες εταιρείες, οργανισμοί, υπουργεία και υπηρεσίες υπέγραψαν 24 σχετικά έγγραφα με Κίνα, Ιαπωνία, Καζακστάν, Αυστρία, Βιετνάμ, Καναδά, Σερβία, Νότια Κορέα, Αιθιοπία.

Προσπάθεια ενίσχυσης «μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχεδίων»

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε την περιοχή «πολλά υποσχόμενη» για τις μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας «επιδιώξαμε να αυξήσουμε τον ρυθμό εφαρμογής των μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχεδίων».

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο όγκος των συσσωρευμένων άμεσων ξένων επενδύσεων στην Απω Ανατολή σχεδόν διπλασιάστηκε, στα 80 δισ. δολάρια. Με την πάροδο των χρόνων η βιομηχανική ανάπτυξη ανήλθε σε περίπου 20%, δηλαδή διπλάσια από ό,τι σε ολόκληρη τη χώρα. Χάρη στους ειδικούς μηχανισμούς για την υποστήριξη κεφαλαιουχικών επενδύσεων σε τομείς προηγμένης ανάπτυξης και στο «ελεύθερο» λιμάνι του Βλαδιβοστόκ (που λειτουργεί με ειδικό τελωνειακό καθεστώς), έχουν εγγραφεί πάνω από 2.500 κάτοικοι και έχουν δημιουργηθεί 68.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέρος της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού και έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής», η οποία «αντιπροσωπεύει το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσο όρο».

Διεκδικώντας τη δική της θέση στην ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Ρωσία φιλοδοξεί να δημιουργήσει «ισχυρά κέντρα έλξης για το κεφάλαιο και μια νέα οικονομία στις περιοχές της Απω Ανατολής μας. Θα δημιουργήσουμε χώρους ευκαιριών για να εφαρμοστούν οι πιο τολμηρές επιχειρηματικές ιδέες και επιχειρηματικά έργα».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να διεκδικήσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, με το Βλαδιβοστόκ να είναι μία από τις υποψήφιες πόλεις.

Στο μεταξύ, η περιοχή Ασία - Ειρηνικός αντιπροσωπεύει το 50% των παραγγελιών εξαγωγής στρατιωτικών προϊόντων της Ρωσίας, αναφέρθηκε στο περιθώριο του EEF. Οι κύριοι αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού είναι οι Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Ινδονησία, Μπαγκλαντές και Μαλαισία.

Μηνύματα από τους ηγέτες Κίνας και Ινδίας

Από την πλευρά της Κίνας, ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζιπίνγκ, απευθύνθηκε στο φόρουμ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU), που ηγείται η Ρωσία.

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν η «ψηφιακή» οικονομία και οι κοινές «πράσινες» επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική διάσταση της συνεργασίας των δύο κρατών «για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», με φόντο και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και για τη «συνολική και σταθερή παγκόσμια ασφάλεια».

Η εταιρική σχέση Ινδίας - Ρωσίας στην Ενέργεια«μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς Ενέργειας», είπε στο δικό του μήνυμά ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι.

Επίσης, δήλωσε ότι η Ινδία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία «στο άνοιγμα της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής» που θα μετατρέψει την Αρκτική σε έναν δρόμο διεθνούς εμπορίου. Εξάλλου, υπενθύμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του θαλάσσιου διαδρόμου Σενάι - Βλαδιβοστόκ, που μειώνει τον χρόνο μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Ινδίας - Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Μογγολίας και της Ταϊλάνδης εξέφρασαν ενδιαφέρον να συνάψουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την EAEU.

Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή και υδρογονάνθρακες στην Αρκτική

Το άνοιγμα της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής στην Αρκτική, που ευνοείται από το λιώσιμο των πάγων και την κλιματική αλλαγή, με στόχο να μειωθεί σχεδόν στο μισό ο χρόνος μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ευρώπη στην Ασία σε σχέση με τη διώρυγα του Σουέζ, προωθείται συστηματικά από τη Ρωσία ως μια από τις κορυφαίες οικονομικές και γεωπολιτικές προτεραιότητές της.

Στο φετινό EEF εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» και του υπουργείου Ανάπτυξης της Απω Ανατολής και της Αρκτικής υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη της Βόρειας Διαδρομής.

«Η Μεγάλη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή από το Μούρμανσκ στο Βλαδιβοστόκ παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των μεταφορών και συνδέει διά θαλάσσης το ρωσικό ευρωπαϊκό τμήμα με την Απω Ανατολή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της «Rosatom», καλώντας ξένους επενδυτές να συμμετέχουν.

Με φόντο τη διαμάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην Αρκτική, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να περιορίσει άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλ. Νόβακ, αναφέρθηκε στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική, που αν χρειαστεί και είναι οικονομικά συμφέρον, «μπορεί να επαρκούν για δεκαετίες ή και αιώνες»: «Μόνο οι υπεράκτιοι πόροι είναι 15 δισ. τόνοι πετρελαίου και περίπου 100 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».

Ωστόσο, πρόκειται για αρκετά ακριβά έργα, που απαιτούν επιδοτήσεις, μείωση των φόρων - ορισμένοι από τους οποίους έχουν μηδενιστεί - συμπλήρωσε ο Νόβακ.

Η «Novatek» αναζητά τώρα επενδυτές και ξένες τράπεζες για να ολοκληρωθεί το έργο «Arctic LNG-2» (για υγροποιημένο φυσικό αέριο) αξίας περίπου 11 δισ. δολαρίων. Η Ινδία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την «Novatek» για να αγοράσει μερίδιο 9,9%, ενώ είναι πιθανή και η συμμετοχή τραπεζών από Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η «Novatek» και το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για παραγωγή και εμπορία αμμωνίας και υδρογόνου καθώς και για την εφαρμογή τεχνολογιών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σε Ρωσία και Ιαπωνία. Το Μνημόνιο διευρύνει τη διακυβερνητική υποστήριξη για «κλιματικά» έργα και βοηθάει τα σχέδια της «Novatek» για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής LNG, «μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα», ανακοίνωσε η εταιρεία. Παράλληλα, «Novatek» και Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC) υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για έργα, όπως ΑΠΕ στη Ρωσία και παραγωγής αμμωνίας και υδρογόνου στη χερσόνησο Γιαμάλ (Αρκτική).

Κίνητρα για επενδύσεις στα νησιά Κουρίλες

Επιδιώκοντας να εξομαλυνθεί η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ιαπωνίας για τα νησιά Κουρίλες μέσω της αύξησης των επενδύσεων, ο Πούτιν ανακοίνωσε φορολογικά, τελωνειακά και διοικητικά κίνητρα για δέκα χρόνια για Ρώσους και ξένους επενδυτές, πρώτα απ' όλα από τις ασιατικές χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των Ιαπώνων εταίρων μας», διευκρινίζοντας ότι οι απαλλαγές θα ισχύουν και για εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στα νησιά Κουρίλες.

Εξαιτίας της διαμάχης για την κυριότητα των νησιών, Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει ακόμη συνθήκη ειρήνης από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τα δύο κράτη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα τα τελευταία χρόνια. Το 2016 κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην Ιαπωνία υπογράφτηκε κοινή δήλωση για έναρξη διαβουλεύσεων για κοινή οικονομική δραστηριότητα στο νότιο τμήμα των νήσων, ως ένα ενδεχόμενο «σημαντικό βήμα προς τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης».

Η ιαπωνική κυβέρνηση αντέδρασε, λέγοντας πως οι εξαγγελίες του Ρώσου Προέδρου στο EEF αντιτίθενται «στη στάση της χώρας μας για τα τέσσερα βόρεια νησιά», ωστόσο «σκοπεύει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την οργάνωση κοινής οικονομικής δραστηριότητας».

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «ανοησία» την απουσία συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας σε μια εποχή που «και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση των σχέσεων και της συνεργασίας», ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Παράλληλα, έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ: «Συζητώντας μια συνθήκη ειρήνης είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις έναντι οποιωνδήποτε εκπλήξεων, όπως η πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, πόσο μάλλον επιθετικά πυραυλικά συστήματα κοντά στα σύνορά μας. Ολα αυτά έχουν τεθεί στην ιαπωνική πλευρά», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Επενδύσεις υδρογόνου στη νήσο Σαχαλίνη

Στο φόρουμ προβλήθηκε και ο στόχος της Ρωσίας η νήσος Σαχαλίνη να γίνει πιλοτικά η πρώτη ρωσική περιοχή «ουδετερότητας άνθρακα», προωθώντας την παραγωγή υδρογόνου, ένα από τα νέα πεδία παγκόσμιου ανταγωνισμού, ενώ εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για συμπράξεις ρωσικών και ευρωπαϊκών ομίλων.

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου έως 30.000 τόνους ετησίως προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2025 μαζί με τις εταιρείες «Rosatom» και «Air Liquide» (γαλλική πολυεθνική). «Η έναρξη λειτουργίας του δεύτερου και του τρίτου εργοστασίου για επιπλέον 70.000 τόνους προγραμματίζεται έως το 2030», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ