Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ηλιος, όπως το άστρο σε αυτό το εξελικτικό διάγραμμα, είναι ένα παράδειγμα κίτρινου νάνου. Αστρα σαν αυτόν μεταστοιχειώνουν το υδρογόνο σε ήλιο μέσω πυρηνικής σύντηξης, επί περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι το υδρογόνο τους να εξαντληθεί. Τότε φουσκώνουν σε μεγάλους ερυθρούς γίγαντες (συνεχίζοντας τη σύντηξη με άλλα στοιχεία) και τελικά αποβάλλουν εκρηκτικά τα εξώτερα αεριώδη στρώματά τους, δημιουργώντας πλανητικά νεφελώματα, ενώ ο πυρήνας τους καταρρέει σχηματίζοντας λευκούς νάνους.

Οι ερυθροί νάνοι, το πιο διαδεδομένο είδος άστρου στον Γαλαξία, είναι λιγότερο λαμπροί και πιο ψυχροί. Καταναλώνουν το υδρογόνο τους πιο αργά και μπορεί να έχουν καύσιμο υλικό επί ένα τρισεκατομμύριο χρόνια! Οταν τελειώσει και αυτοί γίνονται λευκοί νάνοι.

Οι καφέ νάνοι δεν είναι άστρα, καθώς η μάζα τους είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει αρκετή πίεση, ώστε να πυροδοτήσει πυρηνική σύντηξη. Λάμπουν με το υπόλειμμα της θερμότητας σχηματισμού τους, την οποία χάνουν σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου. Με αυτήν την έννοια δεν «πεθαίνουν» ποτέ, ούτε μετασχηματίζονται σε άλλη κατηγορία άστρου. Απλώς γίνονται ολοένα πιο σκούροι και πιο ψυχροί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ