Πολλά παιδιά φεύγουν από τον αθλητισμό επειδή δεν αντέχουν κι αυτό το οικονομικό βάρος
Ετσι, αθλητές νεαρής ή μεγαλύτερης ηλικίας σε ερασιτεχνικά σωματεία, καθώς και οι οικογένειές τους, βρίσκονται μπροστά σε νέα οικονομικά βάρη προκειμένου να αθληθούν.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος οδηγιών της ΓΓΑ ορίζει για τη λειτουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων για άθληση από αθλούμενους (προπονήσεις και αγώνες) σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα που καλλιεργούνται από αναγνωρισμένες από τη ΓΓΑ ομοσπονδίες, τα εξής:
«Για τη χρήση είναι απαραίτητη η επίδειξη εβδομαδιαίου τεστ αντιγόνου (PCR ή rapid test) από τους αθλούμενους (16 ετών και άνω), με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης. Οι αθλούμενοι έως 15 ετών αρκεί να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test». Επιπλέον, η εγκύκλιος ορίζει ότι για συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες «ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να είναι μοριακός (RT-PCR) έως 72 ώρες πριν ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) έως 48 ώρες πριν τους αγώνες».
Τέλος, συνολικά για τους αθλούμενους πολίτες ορίζεται ότι: «Α) 16 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν στην εγκατάσταση μια φορά την εβδομάδα αρνητικό αποτέλεσμα test COVID-19 (PCR ή rapid test).
Β) Εως 15 ετών θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test».
Βέβαια, πουθενά στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται ότι την κάλυψη του κόστους γι' αυτά τα - απαραίτητα - τεστ, την αναλαμβάνει το κράτος ή πρόκειται να υπάρξει μια πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει για χιλιάδες οικογένειες ότι:
-- `Η θα πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα ώστε να βρουν ένα από τα σημεία δωρεάν διενέργειας τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ
-- `Η να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος των 20 ευρώ ή και παραπάνω σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Μάλιστα, κάποια ιδιωτικά εργαστήρια έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες με συλλόγους και ομάδες.
Ηδη, φτάνουν στην εφημερίδα καταγγελίες που αναφέρουν ότι, από τις αρχές Σεπτέμβρη και ενόψει της έναρξης της αγωνιστικής σεζόν, τα μέλη των αθλητικών συλλόγων και οι γονείς τους ειδοποιούνται από τους υπευθύνους των συλλόγων για την απαραίτητη διενέργεια των τεστ που πρέπει να γίνουν. Ταυτόχρονα, ενημερώνονται ότι έχουν κλειστεί συμφωνίες με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να γίνονται τα τεστ πιο γρήγορα.
Μπροστά σε αυτήν τη νέα οικονομική επιβάρυνση πολλοί γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στους συλλόγους, αφού το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Και αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, αφού θα αναγκαστούν να χάσουν τις παρέες τους και να απομακρυνθούν από τον αθλητισμό.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η έλλειψη, από την πλευρά της κυβέρνησης, ενός οργανωμένου σχεδίου μέριμνας και στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, όπου αθλούμενοι και γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, μέσω της «ατομικής ευθύνης», τις συνέπειες της πανδημίας.