Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Προτάσεις για κινητοποιήσεις και οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών

Οι επίκαιρες διεκδικήσεις γύρω από οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα καράβια αναδείχτηκαν από τις ταξικές δυνάμεις στη συνεδρίαση της ΠΝΟ

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ, οι έλεγχοι στα πλοία, τα οικονομικά της Ομοσπονδίας είναι βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Σε κοινή ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων των σωματείων στη συνεδρίαση της ΠΝΟ ανέδειξαν ότι «το διαρκές ξήλωμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, από την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχει προκαλέσει τραγικές συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

(...) Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, παρότι απολαμβάνει σωρεία προνομίων και επιδοτήσεων, δεν διστάζει να μην εφαρμόζει ούτε τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ, ενώ η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) από το 2010 συνεχίζει προκλητικά να απέχει από τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των ΣΣΕ.

Οι συνθήκες εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων διαρκώς χειροτερεύουν λόγω των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και των απαιτήσεων των εφοπλιστών, με κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ενώ παραμένει το οξυμένο πρόβλημα των αντικαταστάσεων με τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια με πρόσχημα την πανδημία».

Οι ταξικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση οργάνωσης του αγώνα, πρότειναν την πραγματοποίηση πολύμορφων παρεμβάσεων και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων «με ιδιαίτερο σχεδιασμό στα ποντοπόρα, μεσογειακά φορτηγά, με αιχμή την ανανέωση των ΣΣΕ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση με συνδικάτα, για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου».

Ακόμα, ζήτησαν να δοθεί αναλυτική έκθεση για τα οικονομικά της ΠΝΟ και τη διαχείρισή τους.

Για τη συνάντηση με τον ΣΕΕΝ, για την ανανέωση των ΣΣΕ, αναφέρουν πως οι εφοπλιστές, για άλλη μια χρονιά, απαίτησαν προκλητικά «το "μάρμαρο" να πληρώσουν οι ναυτεργάτες, για να αντιμετωπίσουν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τη μείωση των ρύπων και την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Επικαλέστηκαν την πανδημία για τη μείωση των κερδών τους, δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους που δεν είχαν ανάλογες κρατικές επιδοτήσεις και δυσκολεύονται για αυξήσεις στους μισθούς.

Στις τοποθετήσεις τους οι ταξικές δυνάμεις πρόβαλαν ότι οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση, με τις τεράστιες ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που συνεχίζει και με τον νέο γγ να αποτελεί πλειοψηφία, περνούν πρόσθετους αντι-ναυτεργατικούς νόμους όπως ο 4714/2020, ενώ οι πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα των ναυτεργατών θυσιάζονται για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Ανέφεραν ότι αποτελεί μονόδρομο για τους ναυτεργάτες ο αγώνας για την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και την πλήρη εφαρμογή τους, με οργανικές συνθέσεις και συνθήκες εργασίας ενάντια στην εντατικοποίηση και την υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους καταπέλτες από σήμερα με 48ωρη απεργία και προοπτική κλιμάκωσης(2021-11-10 00:00:00.0)
Απεργιακή προετοιμασία για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων(2021-02-10 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να πέφτουν βροχή τα προνόμια στους εφοπλιστές(2021-01-22 00:00:00.0)
Η καθολική συμμετοχή επιβεβαίωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις(2020-09-25 00:00:00.0)
Εφοπλιστές - κυβέρνηση επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων(2017-07-26 00:00:00.0)
Παίζουν με τους μισθούς των ναυτεργατών(2012-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ