Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργιακή προετοιμασία για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων

«Με πολύτιμη παρακαταθήκη την απεργία στις 26 Νοέμβρη, επιβάλλεται να κλιμακώσουμε τον αγώνα, με 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), στο σμπαράλιασμα ωραρίων, κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακόμα και των μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών.

Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που ήδη με σειρά δράσεων, συσκέψεων, περιοδειών πρωτοστατούν στην ενημέρωση των ναυτεργατών με σκοπό να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει τα ταξικά σωματεία είναι και η πρόσκληση για συνάντηση όλων των ναυτεργατικών σωματείων που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, για την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Οι ναυτεργάτες αντιδρούν στις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιώντας την πανδημία, παράλληλα με τον πακτωλό των έξτρα εκατομμυρίων που προσφέρει ως επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, καταργεί τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, αρχίζοντας από το κατώτερο πλήρωμα, μέτρο που θα λειτουργήσει ως ντόμινο για την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο εσωτερικό των ναυτεργατικών σωματείων για να πλήξει και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους εκατοντάδες ναυτεργάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα ποντοπόρα πλοία.

Η κυβέρνηση ήδη προωθεί την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των ΣΣΕ, καθώς την περασμένη Παρασκευή, το ΝΑΤ - μετά από επιστολή, στις 11 Γενάρη, του υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη - με εγκύκλιό του ενημερώνει ότι εκδόθηκε «εγκριτική πράξη για την τροποποίηση του όρου 8», στην οποία προβλέπεται ότι τίθενται σε εφαρμογή στα ποντοπόρα πλοία τα μισθολόγια - ψίχουλα της ITF, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κ.λπ. Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους Ελληνες αξιωματικούς που θα έχει ναυτολογημένους στο πλοίο, όμως γι' αυτούς τους αξιωματικούς οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες με οργάνωση και αγώνα «να ακυρώσουμε στην πράξη τον νόμο - έκτρωμα 4714/2020 που επιδιώκει τη συντριβή των ΣΣΕ, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων». Παράλληλα απαιτούν από το ΝΑΤ «να μην προχωρήσει σε καμία συζήτηση» στο Διοικητικό Συμβούλιο «για την εφαρμογή της νέας εγκριτικής πράξης, που αποτελεί ταφόπλακα στις ΣΣΕ, στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να ενημερωθούν όλες οι διεθνείς ναυτεργατικές οργανώσεις και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ