Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εταιρεία στις ΗΠΑ πέταξε στα σκουπίδια εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ...

...και απέλυσε 2.000 εργαζόμενους επειδή στις αρχές του καλοκαιριού είχαν μειωθεί οι πωλήσεις

Eurokinissi

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 213,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 4,458 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, καθώς υποχωρούν και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, ενώ καθυστερούν οι παγκόσμιοι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, οι φαρμακευτικοί όμιλοι, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών, αυξάνουν την παραγωγή εμβολίων μόνο στο βαθμό που επιφέρει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία και με εγγυήσεις για διάθεσή τους σε συμφέρουσες αγορές.

Στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ, να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων και καινοτόμων φαρμάκων παγκοσμίως, η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε συστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και την προσφορά εμβολίων Covid-19 στην ΕΕ.

Η CHMP ενέκρινε για την παραγωγή του εμβολίου «Pfizer/BioNTech» εργοστάσιο της «Delpharm» στη Γαλλία, όπου θα παραχθούν έως και 51 εκατ. επιπλέον δόσεις το 2021. Ο EMA ενέκρινε επίσης μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής της «BioNTech» στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, η οποία αυξάνει την ικανότητα παραγωγής δραστικών ουσιών κατά περίπου 410 εκατ. δόσεις το 2021.

«Ολα για τα λεφτά γίνονται»

Στις ΗΠΑ, ακόμη ένα περιστατικό έρχεται να αναδείξει τι σημαίνει για τους λαούς τα φαρμακευτικά σκευάσματα και ο ιατρικός εξοπλισμός να παράγονται με σκοπό το κέρδος και να ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο φαρμακευτικός όμιλος «Abbott», ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές διαγνωστικών τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, πέταξε στις αρχές του καλοκαιριού εκατομμύρια εξαρτήματα διαγνωστικών τεστ στα σκουπίδια, επειδή έπεσαν οι πωλήσεις, καθώς προχωρούσαν οι εμβολιασμοί στη χώρα και ενώ η παραλλαγή «Δέλτα» δεν είχε ακόμη κυριαρχήσει. Για βδομάδες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο Μέιν είχαν εντολή να γεμίζουν σακούλες με γρήγορα τεστ και να τα πετούν.

Στη συνέχεια, η εταιρεία ανακοίνωσε απολύσεις 2.000 εργαζομένων, καθώς ακύρωσε συμβάσεις με προμηθευτές και έκλεισε το δεύτερο εργοστάσιο που κατασκεύαζε τεστ, στο Ιλινόις. «Οι αριθμοί πέφτουν. Ολα για το χρήμα γίνονται», δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε πως οι κάρτες των τεστ που πετάχτηκαν είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης, ενώ εργαζόμενοι ανέφεραν στους «New York Times» ότι είχαν τουλάχιστον 7 μήνες ζωής και θα μπορούσαν να είχαν δωριστεί. Ορισμένοι ανέφεραν πως οι απολύσεις ήταν πιθανά προσχεδιασμένες, ενώ η εταιρεία δεν ήθελε να κατακλύσει την αγορά με διαγνωστικά τεστ για να μην πέσουν οι τιμές!

Η Κούβα θα προμηθεύσει με εμβόλια το Βιετνάμ

Η Κούβα θα προμηθεύσει το Βιετνάμ με μεγάλη ποσότητα δόσεων του εμβολίου της, «Abdala», και θα στείλει μια ομάδα για να υποστηρίξει τη μεταφορά τεχνολογίας έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να μπορεί να παράγεται τοπικά, ανακοίνωσε χτες το κουβανικό υπουργείο Υγείας.

Στο Βιετνάμ σημειώνεται έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, ενώ μόλις το 1,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Μέχρι τώρα, το Βιετνάμ έχει υπογράψει συμφωνίες για τη μεταφορά τεχνολογίας εμβολίων που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη και αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ενώ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την «Pfizer» για την εγκατάσταση στη χώρα εργοστασίου που θα παράγει το εμβόλιο αυτό.

Το Ανόι έχει εξασφαλίσει πάνω από 23 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι στιγμής και προσμένει να παραλάβει τουλάχιστον 50 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ