Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ενα στα τρία παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ!

Τα κριτήρια - «κόφτες» και οι θέσεις που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών φορτώνουν τεράστιο βάρος στις λαϊκές οικογένειες

Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι από το περασμένο Σάββατο στο ψάξιμο για το τι θα κάνουν φέτος με τα παιδιά

INTIME NEWS

Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι από το περασμένο Σάββατο στο ψάξιμο για το τι θα κάνουν φέτος με τα παιδιά
Λίγες μέρες πριν το «άνοιγμα» των βρεφονηπιακών σταθμών, την 1η Σεπτέμβρη, περισσότερα από 83.000 βρέφη και νήπια μένουν εκτός! Χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες μένουν ξεκρέμαστες και πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους είτε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, είτε σε θέσεις δημοτικών παιδικών σταθμών με την πληρωμή τροφείων.

Αυτό προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αφορούν το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς και το πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», που λειτουργεί συμπληρωματικά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Φέτος, υπέβαλαν αιτήσεις συνολικά 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά. Από αυτά, μόνο 167.100 παιδιά θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς θα αναζητήσουν μια θέση στις αντίστοιχες δομές. Τα υπόλοιπα 83.763 παιδιά μένουν εκτός, είτε γιατί οι αιτήσεις των μητέρων δεν πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, είτε γιατί υπολείπονται στη μοριοδότηση και έτσι δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.

Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της «Εναρμόνισης» αποκλείονται οικογένειες με βάση εισοδηματικά κριτήρια (27.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για την τετραμελή οικογένεια). Ακόμα όμως και οι γονείς που δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό, προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων», πρέπει να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους με βασικό ...διαβατήριο το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Εξάλλου, ο σκοπός του προγράμματος, όπως υλοποιείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν είναι η κάλυψη της ανάγκης των παιδιών για Προσχολική Αγωγή, αλλά «η αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα», μέσα από την εγγραφή των παιδιών τους στις αντίστοιχες δομές.

Κι ενώ το ένα τρίτο των παιδιών που έκαναν αιτήσεις έχουν αποκλειστεί, η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την «ενίσχυση της Προσχολικής Αγωγής» και διασφαλίζει «πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλα τα παιδιά». Χοντρά ψέματα, δηλαδή, αφού τα ίδια τα στοιχεία μιλούν μόνα τους. Τα 83.000 παιδιά που έμειναν εκτός, καταδεικνύουν την ανυπαρξία δομών που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και βέβαια τη λειψή κρατική χρηματοδότηση.

Ο αποκλεισμός χιλιάδων οικογενειών από το πολυπόθητο voucher αποτελεί μια επιμέρους ψηφίδα ενός γενικότερου προβλήματος. Οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών υπολείπονται σημαντικά της σχετικής ζήτησης, ενώ σε πολλούς δήμους δεν λειτουργούν βρεφικά τμήματα. Ετσι, από σήμερα οι γονείς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να βγουν «στο κυνήγι» για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές για την ...ολονυχτία και τις ουρές των γονιών που ήδη καταγράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από παιδικούς σταθμούς στη Λέσβο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ