Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλωνίζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα

Αλωνίζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσχημα, αξιοποιώντας την ταυτόχρονα ως βάση για τις εξορμήσεις τους σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα τη βοήθεια για την πυρόσβεση, και μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συνδρομή, οι Αμερικανοί δεν έστειλαν ούτε πυροσβέστες ούτε πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά βρήκαν ευκαιρία να απογειώνουν συνεχώς τις τελευταίες μέρες από τη βάση τους στη Σιγκονέλα αεροσκάφος του Πολεμικού τους Ναυτικού, τύπου P-8A, ειδικευμένο στις θαλάσσιες περιπολίες, στον εντοπισμό πλοίων και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Με βάση διαθέσιμα στοιχεία, το αεροσκάφος, τις προηγούμενες μέρες, όντως επιχείρησε πάνω από περιοχές που πλήττονταν από πυρκαγιές, ωστόσο δεν παρέλειψε να απλώσει το δρομολόγιό του και πάνω από την Κρήτη, όπως και στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, σκανάροντας τεράστιες ζώνες.

Την ίδια ώρα, το γιγαντιαίο πλοίο των Αμερικανών «USS Hershel Woody Williams» (λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε απομακρυσμένα θέατρα επιχειρήσεων), έχοντας τα τελευταία χρόνια και επισήμως τη Σούδα ως βάση ελλιμενισμού του, έφτασε στο Λάγος της Νιγηρίας για να συμμετάσχει σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, επιβεβαιώνοντας βασικά τη σημασία της Σούδας για την υποστήριξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε μια σειρά επιχειρήσεών τους στο νότιο ημισφαίριο.

Υποστήριξη που αναμένεται να επεκταθεί και παραπέρα με τη νέα συμφωνία για τις βάσεις που οι δύο κυβερνήσεις έχουν στα σκαριά, διευρύνοντας περαιτέρω το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ σε επιλεγμένα στρατηγικά σημεία στη χώρα, από Σούδα έως Αλεξανδρούπολη.

Σημειωτέον, στη Σούδα ήταν, κατά πληροφορίες, τις προηγούμενες μέρες και το πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma» ξεφορτώνοντας και φορτώνοντας υλικό, ενώ το Σάββατο αεροσκάφος EP-3E απογειώθηκε απ' εκεί για αποστολή επιτήρησης στα ανοιχτά της Δυτικής Λιβύης.

Τέλος, το «Βήμα» αναφέρει ότι επανέρχεται το «αίτημα» των Γάλλων να αποσταλεί ελληνικό τμήμα (αλεξιπτωτιστές) για επιχειρήσεις στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεών τους που επιχειρούν στην πολύπαθη χώρα (επιχείρηση «Tacuba»). Αλλωστε, και στις 21/7, στην τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους «Rafale» (από τα συνολικώς 18 που αγόρασε η κυβέρνηση από τη Γαλλία) ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες, έχουν το ίδιο όραμα και εργάζονται διαρκώς και από κοινού για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι έχει κατατεθεί και αντίστοιχο αίτημα από τους Πορτογάλους για επιχειρήσεις στη Μοζαμβίκη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η φρεγάτα ΨΑΡΑ σε ΝΑΤΟική αποστολή στη φωτιά του πολέμου(2023-10-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η - «φανερή» και «αθέατη» - εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς(2021-07-02 00:00:00.0)
Αλλο ένα «θηρίο» των ΗΠΑ στη Σούδα(2020-08-19 00:00:00.0)
«Σούδα, η αιχμή του δόρατός μας στην Ανατολική Μεσόγειο»(2019-10-22 00:00:00.0)
Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει(2018-04-14 00:00:00.0)
Αναλαμβάνει «ρόλους» στην πολεμική προπαρασκευή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2018-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ