Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Εξειδικεύει» την ατομική ευθύνη και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου

Αυτά είναι που «σαμποτάρουν» την ουσιαστική προστασία του λαού από την πανδημία

Eurokinissi

Την εξειδίκευση των μέτρων «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το «γαϊτανάκι» μετατόπισης των εγκληματικών της ευθυνών για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, όπως και για την καθυστέρηση της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Απογειώνοντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» με την οποία εδώ και ενάμιση χρόνο κυβέρνηση και εργοδοσία μεταθέτουν στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο στους χώρους δουλειάς αλλά και των ανύπαρκτων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού, χτες ανακοινώθηκε ως κίνητρο μια 5ήμερη άδεια για τους στρατευμένους που θα εμβολιαστούν και μέτρα υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου έτσι κι αλλιώς το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί τον αποφασιστικό κρίκο για τον ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού, για μια αποτελεσματική υγειονομική επιτήρηση αλλά και για να ξεπεραστούν αναστολές και δισταγμοί οι οποίοι πηγάζουν κατά βάση από το ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και τα αμέτρητα ερωτήματα που προκαλούν η κυβερνητική πολιτική και οι παλινωδίες της. Αλλωστε, μόνο για φέτος οι νέες περικοπές στην ΠΦΥ φτάνουν στα 96 εκατ. ευρώ.

Ετσι, με το 4ο κύμα πανδημίας να επελαύνει διεθνώς, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μόνη διέξοδο την εμβολιαστική διαδικασία, στέλνει το μήνυμα πως εκείνη «ό,τι ήταν να κάνει το έκανε» και πως τώρα «νίπτει τας χείρας της» αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Σημειώνεται βέβαια ότι 8 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει μόλις στο 41%, ένα ποσοστό που φέρει τη σφραγίδα κυβέρνησης και ΕΕ, λόγω των συμφωνιών που έχουν υπογράψει με τις πολυεθνικές του Φαρμάκου, της αξιοποίησης του εμβολίου ως εμπορεύματος, ως μοχλού στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, λόγω των «κανονιών» στις παραδόσεις, ένα σίριαλ που αναμένεται να ξαναπαιχτεί σε περίπτωση σύστασης για 3η εμβολιαστική δόση.

Και μπορεί η κυβέρνηση να ρίχνει την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας σε «υγειονομικό σαμποτάζ», να επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» μεταξύ «εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων», ώστε να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της, όμως για μία ακόμα χρονιά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν γίνεται με τους όρους που επιβάλλουν οι τουριστικοί και ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι αερομεταφορείς. Η σεζόν άνοιξε πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις παραγωγικές ηλικίες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ξεπερνούν το 50%. Οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι δειγματοληπτικοί, τα αεροπλάνα πηγαινοέρχονται γεμάτα μέχρι τα φτερά, στα καράβια οι εφοπλιστές μοσχοπουλάνε τις «αραιές θέσεις» στα σαλόνια και συνωστίζουν κόσμο στα καταστρώματα και στις οικονομικές θέσεις, δημιουργώντας το «τέλειο περιβάλλον» για τη διάδοση της πιο μολυσματικής μετάλλαξης «Δέλτα». Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όποιος μεταβαίνει στα νησιά πρέπει «να έχει αρνητικό τεστ», με επιβάτες να καταγγέλλουν καθημερινά ότι κανένας δεν τα ελέγχει κατά την επιβίβαση. Βέβαια, κατά την επιστροφή, αφού «δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας τεστ σε όλα τα νησιά», γίνεται «αυστηρή σύσταση» (πάλι με ατομική ευθύνη δηλαδή) για self test, που πάλι δεν ελέγχει κανένας, κάτι που σημαίνει μεταφορά του ιού ξανά στα αστικά κέντρα μέσα στα σπίτια, όπου ζουν ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες κ.ο.κ. Αυτή η ανύπαρκτη υγειονομική επιτήρηση, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, αν και δεν νοσούν, είναι το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην προστασία του λαού από την πανδημία.

Τα μέτρα «υποχρεωτικότητας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, λοιπόν, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν μπορούν να «μπαλώσουν» τις τρύπες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ούτε να υποκαταστήσουν τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής του. Παραμένουν πάνω από 30.000 κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, τα άδεια Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία, οι μετακινήσεις υγειονομικών από τα αστικά κέντρα στα νησιά το καλοκαίρι, από νομό και από δομή σε δομή τον χειμώνα για να μπαλωθούν κενά όπως - όπως. Κι όμως, παρά το χάλι αυτό, που φέρνει τους υγειονομικούς στα όριά τους, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει εμπορευματοποίηση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, η κυβέρνηση επαναφέρει τον σχεδιασμό («νέο ΕΣΥ») για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, για συγχωνεύσεις νοσοκομείων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, αλλά και να δοθεί περισσότερος «χώρος» στον ιδιωτικό τομέα.

Η υποχρεωτικότητα και οι ποινές, όπως για υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών στις συγκεκριμένες ομάδες, έρχονται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μέχρι και σήμερα επιστημονική, εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση στο προσωπικό των δομών Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς την υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, την παρακολούθηση και την πλήρη επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού, κάτι που υποδαυλίζει τον ανορθολογισμό, που η κυβέρνηση, αφού πρώτα τον καλλιέργησε, τώρα τον δείχνει σαν βολικό αντίπαλο.

Οπως φάνηκε από τις χτεσινές ανακοινώσεις, η «υποχρεωτικότητα» αξιοποιείται για να ανοίξουν επικίνδυνα κανάλια και σε βάρος εργασιακών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Κι όλα αυτά στο όνομα της «προστασίας των ευπαθών ομάδων» που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 13.000 νεκρών που μετρά η χώρα, των διασωληνωμένων που κατέληξαν στις ΜΕΘ επειδή «η χαμηλή ροή των εμβολίων» δεν τους επέτρεψε να εμβολιαστούν έγκαιρα, αλλά και επειδή δεν χωρούσαν όλοι στις ΜΕΘ για να έχουν καλύτερη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου.

Οι πραγματικές αιτίες λοιπόν που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της «ανταποδοτικότητας» που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη.

Μέτρα απογείωσης της ατομικής ευθύνης

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες:

  • Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στις δομές Υγείας - Πρόνοιας (μέχρι 1η Σεπτέμβρη) και σε ΜΦΗ (μέχρι 16 Αυγούστου) μίλησε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Το μέτρο συνοδεύτηκε με τιμωρητικές ποινές, όπως άδεια χωρίς αποδοχές από την εργασία και αναπλήρωση των νέων κενών που θα δημιουργηθούν με διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οπως ανακοινώθηκε, «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται».
  • Σε χώρους ψυχαγωγίας και στα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Από 16 Ιούλη έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Ανακοινώθηκαν επίσης μέτρα για τα πανηγύρια, για διεξαγωγή αθλητικών αγώνων (μόνο σε αμιγείς για εμβολιασμένους χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς).
  • Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Καθιερώνονται σήματα για τον χαρακτηρισμό καταστημάτων ως «αμιγών» ή ως «μεικτών» χώρων. Επίσης, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να έχει σηματάκι που θα ...πληροφορεί τους πελάτες του για το αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 μέρες άδεια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ