Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ισχυρό μήνυμα» προαναγγέλλει η Τουρκία

Λίγο πριν την προκλητική φιέστα στα Βαρώσια, παρουσία Ερντογάν

Η Τουρκία θα στείλει «ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει προκλητικά το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ενόψει της επίσκεψης που προγραμματίζεται να κάνει στα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη, με επίκεντρο τις επενδύσεις στα Βαρώσια, το φιλέτο της κατεχόμενης Αμμοχώστου που οι κατοχικές αρχές αξιοποιούν και στο παζάρι για το Κυπριακό, με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών συνολικά για το νησί και την περιοχή.

Η επίσκεψη Ερντογάν συνιστά από μόνη της πρόκληση, δεδομένου ότι έχει οργανωθεί ανήμερα της επετείου της πρώτης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (ακολούθησε η δεύτερη, που ολοκλήρωσε το έγκλημα, στα μέσα Αυγούστου του 1974), και αποτελεί μέρος ευρύτερων μεθοδεύσεων που κλιμακώνει η Αγκυρα, διαπραγματευόμενη τους όρους της συνεργασίας της με ΕΕ αλλά και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από τον ρόλο του «σημαντικού ρυθμιστή» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν μίλησε για γιορτές «ειρήνης και ελευθερίας» στο ψευδοκράτος, στις οποίες θα παρευρεθεί ώστε «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ για την εξεύρεση των δικαιωμάτων της». Σημειωτέον, μεταξύ άλλων αναμένονται και ανακοινώσεις για τα σχέδια δημιουργίας τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στα Κατεχόμενα.

Σε μια εξέλιξη άλλωστε ενδεικτική των διεργασιών που εντείνονται για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά και για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, ενόψει και πιθανής αναθέρμανσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στελέχη της πρεσβείας του Πακιστάν πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στο ψευδοκράτος, αποκαλώντας το μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για την τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες για το Κυπριακό, που μιλά για «ίσα έμφυτα δικαιώματα» των δύο πλευρών στο νησί, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «είναι γνωστό ότι και στην ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο Σύνταγμα του 1960 αναγνωρίζεται μια μορφή δικαιωμάτων ενυπαρχόντων στον λαό της Κύπρου είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι». Σε ερώτηση για τη χρονική στιγμή που επιλέγει αυτές τις αναφορές ο Γκουτέρες, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντάς το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ