Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέες αλληλοκατηγορίες και αντιπαράθεση για κυβερνοεπιθέσεις

Τα ζητήματα των αλλεπάλληλων κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικά συστήματα στρατηγικής σημασίας και σε οργανισμούς (μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες αγωγών καυσίμων, πολιτικά κόμματα κ.ά.) παραμένουν ψηλά στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας, με την αμερικανική πλευρά να καταγγέλλει ότι οι ομάδες που διενεργούν τις επιθέσεις συνδέονται με τη Ρωσία ή έχουν την ανοχή της και τη Μόσχα να διαψεύδει τις κατηγορίες.

Τελευταίο επεισόδιο αποτελούν οι καταγγελίες για παραβίαση του συστήματος υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν επιτελεία από τις ΗΠΑ, οι χάκερ που έκαναν την επίθεση θεωρούνται τμήμα ομάδας που συνδέεται με την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR), η οποία έχει κατηγορηθεί για αντίστοιχη επίθεση στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ το 2016, αλλά και σε εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέεται με την αμερικανική εταιρεία πληροφορικής «SolarWinds». Για την επίθεση στη «SolarWinds» μάλιστα, για την οποία η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι συμφώνησαν να υπάρξει κάποια μορφή συνεργασίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, επανερχόμενη προχτές στο θέμα με αφορμή και την πρόσφατη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής «Kaseya» (για την οποία επίσης υπάρχουν καταγγελίες για ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία), σχολίασε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ένα «εύρος επιλογών» προκειμένου «να αναλάβει δράση».

Χτες, ήταν η σειρά της Μόσχας, μέσω του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο «υπονόμευσης της εσωτερικής κατάστασης στη Ρωσία» από τη Δύση ενόψει των εκλογών για τη Δούμα που γίνονται τον Σεπτέμβρη.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ δεν απάντησαν στην πρότασή μας για επίλυση των θεμάτων στον κυβερνοχώρο» και πρόσθεσε: «Είμαστε συνεχώς κατηγορούμενοι ότι συνεχώς κάνουμε κυβερνοεπιθέσεις, υπονομεύοντας τα συμφέροντα σχεδόν όλων των δυτικών χωρών, αλλά τώρα πρέπει να συμμετάσχουμε σοβαρά σε κοινές εργασίες αναφορικά με τις πολυάριθμες προτάσεις μας, έτσι ώστε να επιλύουμε ουσιαστικά τα αναδυόμενα ζητήματα, να αντιμετωπίσουμε πραγματικές δυσκολίες, παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ