Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Νέα άνοδος στις τιμές μετά τη διακοπή των συζητήσεων στον ΟΠΕΚ

Ανοδικά κινήθηκαν και χτες οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη διακοπή των συζητήσεων στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Η τιμή του μπρεντ έφτασε κάποια στιγμή χτες τα 77,61 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβρη του 2018. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έφτασε έως και τα 76,77 δολάρια, ελάχιστα κάτω από το υψηλό επίπεδο των 76,90 δολαρίων του Οκτώβρη του 2018.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, μία ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, διέκοψαν τις συζητήσεις για το ύψος της παραγωγής, χωρίς να καθορίσουν νέα ημερομηνία επανέναρξής τους, μετά τη σύγκρουση της περασμένης βδομάδας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για οκτάμηνη παράταση των περιορισμών στην παραγωγή.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες και ότι πιστεύουν πως θα υπάρξει τελικά αύξηση τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει σε μεγάλες μειώσεις της παραγωγής το 2020, στο πλαίσιο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία. Τα μέλη του καρτέλ χαλάρωναν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά το σχέδιο της περασμένης Παρασκευής - για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβρη του 2021 και για νέες σταδιακές μεταβολές της παραγωγής έως το τέλος του 2022 - μπλοκαρίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ