Τη σημασία που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διασφάλιση και αναβάθμιση της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ επιβεβαίωσε και η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την έναρξη της σλοβενικής προεδρίας.
Τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γ. Γιάνσα κάλεσαν σε επιτάχυνση των προετοιμασιών ώστε άμεσα να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Η μεν πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για θέμα «προς το δικό μας συμφέρον» και για «ζήτημα εμπιστοσύνης (...) διότι η υπόσχεση που δόθηκε για την Ευρώπη πρέπει να εκπληρωθεί».
Ο δε Γιάνσα σχολίασε ότι «όταν η ΕΕ συγκεντρωθεί σε κάτι, κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Αν προχωρήσουμε με τη (σχετική) ατζέντα, θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα». Τα εμπόδια και τα παζάρια στην εν λόγω διαδικασία, βέβαια, δεν έχουν να κάνουν με θέματα... «συγκέντρωσης», αλλά με τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και το εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.
Οι ρυθμοί της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της περιοχής απασχόλησαν και τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ, ο οποίος συζήτησε την πορεία εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που τίθενται ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας στις λυκοσυμμαχίες.
Τις ίδιες μέρες, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μ. Ντζουκάνοβιτς, αποτυπώνοντας τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτιμούσε ότι το «αδιέξοδο» στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή «ανοίγει χώρο για την επιρροή τρίτων» που «ενεργούν από πλατφόρμες που αντιτίθενται σε ουσιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα» και συνδέονται και με τα σχέδια για επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή. «Νομίζω ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβουν τεράστια οφέλη από την ανανεωμένη Ατλαντική Συμμαχία. Πιστεύω ότι θα επηρεάσει σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά θα έχει επίσης και άλλα θετικά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις κινήσεις της εντείνει και η τουρκική αστική τάξη, που διεκδικεί ενίσχυση της θέσης στην ευρύτερη περιοχή.
Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στη Βουλγαρία για την Κυριακή (μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από τις εκλογές της άνοιξης), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υποδέχτηκε στην Κωνσταντινούπολη τον αρχηγό του κόμματος GERB και πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ.
Αν και τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επρόκειτο για «άτυπη» συνάντηση που «δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων», Μπορίσοφ και Ερντογάν συζήτησαν για θέματα ενεργειακής συνεργασίας και επενδύσεων με γεωπολιτικές προεκτάσεις, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream».
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μπορίσοφ τον «καλύτερο φίλο του» και υποσχέθηκε τη συνέχιση «μιας καλής μεταναστευτικής πολιτικής», δεσμευόμενος ότι «τα σύνορά μας θα εξακολουθούν να φυλάσσονται τόσο καλά όσο πριν». Ο δε Μπορίσοφ δήλωσε ότι «οι Βούλγαροι Μουσουλμάνοι είναι μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών».