Σάββατο 26 Ιούνη 2021 - Κυριακή 27 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολιορκητικός κριός οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ

Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τις «κατευθύνσεις» της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τις ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα
Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τις «κατευθύνσεις» της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τις ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα
Ενα πρόσθετο επιχείρημα που προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη για να νομιμοποιήσουν τη νέα επίθεση στην επικουρική ασφάλιση είναι πως κάνουν ό,τι γίνεται και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση..!».

Αλλά τι σημαίνει αυτή η «ευρωπαϊκή τροχιά»; Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, με τη «Λευκή Βίβλο για τις Συντάξεις», που ήδη από το 2012 έκανε καθαρό ότι «η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο θα υποστηρίζονται από τις εισφορές, τους φόρους και την αποταμίευση εκ μέρους των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας».

Ετσι, προέτρεπε όλα τα κράτη - μέλη να προσανατολιστούν σε ασφαλιστικά συστήματα που προϋποθέτουν την «ατομική επικουρική αποταμίευση», μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η δήθεν επάρκεια των συντάξεων, αφού με τη στρατηγική της η ΕΕ, με βάση τους στόχους του κεφαλαίου, έχει προεξοφλήσει ότι τα δημόσια συστήματα θα συρρικνώνονται, το ίδιο και η δημόσια δαπάνη γι' αυτά.

Μάλιστα, η ΕΕ δίνει τον εξής ορισμό στην έννοια «επικουρική συνταξιοδοτική αποταμίευση»: «Η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».

Με αυτόν τον τρόπο η σύνταξη, η Υγεία, η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από ασθένεια ή ατύχημα μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση, θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές που δίνουν οι εργαζόμενοι, από την αποταμίευση που κάνουν και από τους φόρους που πληρώνουν, από την «επένδυση», δηλαδή το τζογάρισμα όλων των παραπάνω σε διάφορα προγράμματα «επαγγελματικών και προσωπικών συντάξεων», «ασφαλειών ζωής» κ.λπ.

Τα μονοπώλια απαλλάσσονται από το «κόστος» (στην πραγματικότητα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι), ενώ η εγγύηση του κράτους περιορίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, σε «συντάξεις» στο ύψος προνοιακών επιδομάτων, όπως η λεγόμενη «Εθνική Σύνταξη» των 384 ευρώ που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εφαρμόζει στο ακέραιο. Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή τροχιά» που διαφημίζει η κυβέρνηση, η οποία οδηγεί σε εκτροχιασμό όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org