Σάββατο 26 Ιούνη 2021 - Κυριακή 27 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνυπογράψει τις ανατροπές

Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ξανά ότι «δεν ξέρει τίποτα για το φόνο» και ανεβαίνει στα κεραμίδια, φωνάζοντας ότι η κυβέρνηση «παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα» και ότι πρόκειται για «αντιμεταρρύθμιση» που «καταλύει τη βασική αρχή της "αλληλεγγύης των γενεών"».

Οσο κι αν προσπαθεί όμως να διαχωριστεί από τη ΝΔ, χαράζοντας κάλπικες γραμμές, στην πραγματικότητα πασχίζει να αντιπολιτευτεί την πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε στο Ασφαλιστικό, υπηρετώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», όπως αντιμετωπίζουν η εργοδοσία και το κράτος της το δικαίωμα του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου, του αγρότη στη σύνταξη, στην υγεία, στην πρόνοια.

Εμβληματικός ως προς αυτό είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, με τις τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις που «έσφαξαν στο γόνατο» όλες τις γενιές, παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Ο συγκεκριμένος νόμος μείωσε στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να πουλάει σήμερα η ΝΔ ως «λύση» την ιδιωτικοποίηση.

Με τον ίδιο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτο το νομοθετικό πλαίσιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις επικουρικές συντάξεις και ειδικά τον τρόπο υπολογισμού τους, υιοθετώντας και τη λεγόμενη «νοητή κεφαλαιοποίηση». Πάνω εκεί πατάει σήμερα η ΝΔ για να προχωρήσει παραπέρα στην αμιγώς κεφαλαιοποίηση - ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον εφάρμοσε και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, που οδήγησε σε νέες μεγάλες μειώσεις. Και σήμερα όμως, πίσω από τα πυροτεχνήματα περί «πολιτικών Πινοσέτ», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη στήριξη των Επαγγελματικών Ταμείων, που αποτελούν καραμπινάτη μορφή κεφαλαιοποίησης, ενώ τα στελέχη του πρωτοστάτησαν στη δημιουργία τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org