Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το υπουργείο να πάρει μέτρα για μια αδιάβλητη διαδικασία

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε Ερώτηση και το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας να υποχρεωθεί το ΕΚΚ να επανεξετάσει τις προτάσεις με όρους σύμφωνους με τις ουσιαστικές και τυπικές απαιτήσεις μιας αδιάβλητης διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση για την επιλογή και προέγκριση χρηματοδότησης των προτάσεων ταινιών από το ΕΚΚ, σημειώνουν τα εξής:

«Πριν από λίγο καιρό είδε το φως της δημοσιότητας η επιλογή και προέγκριση χρηματοδότησης ταινιών από το ΕΚΚ. Οπως έχει προκύψει από τις καταγγελίες των κινηματογραφιστών, στις επιτροπές αξιολόγησης το ΔΣ του ΕΚΚ συμπεριέλαβε και κρινόμενους, αφού πρώτα είχε ακυρώσει απόφαση προηγούμενου ΔΣ με την οποία θεωρείτο ασυμβίβαστο να υπάρχει στο ίδιο πρόσωπο η ιδιότητα του κριτή ταυτόχρονα με την ιδιότητα του κρινόμενου.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται από την πλευρά μας αναφορά για την υποβάθμιση μέχρις ευτελείας του ΕΚΚ από τις κυβερνήσεις που διαδοχικά έχουν διαχειριστεί την εξουσία. Κομβικό σημείο στην κατρακύλα υπήρξε η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ με τον νόμο 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον οποίο νόμο το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από αυτή καθαυτή την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το ΕΚΟΜΕ ιδρύεται σαν κατάλληλο εργαλείο για να υλοποιηθεί ο πιο πάνω στόχος και είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, ενώ το ΕΚΚ μετατρέπεται σε "φτωχό συγγενή". Για να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ και να συνεχίσει από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τα πράγματα. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τον προσανατολισμό του κινηματογράφου στη λεγόμενη εξωστρέφεια, που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας με τη μετατροπή της χώρας σε κινηματογραφικό πλατό χαμηλού κόστους για τα κινηματογραφικά μονοπώλια, είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας του κεφαλαίου να υπαγάγει τον κινηματογράφο και ευρύτερα το οπτικοακουστικό στους οικονομικούς και ιδεολογικούς σχεδιασμούς του.

Τα τελευταία γεγονότα με αφορμή τη διαδικασία επιλογής και προέγκρισης χρηματοδότησης των προτάσεων από το ΕΚΚ δείχνουν πως η κατάσταση χειροτερεύει, νέα ήθη βγαίνουν στο προσκήνιο. Οι κριτές είναι ταυτόχρονα και κρινόμενοι. Αυτό γίνεται η αφορμή για να ξεσπάσει θύελλα στον κινηματογράφο, μια τέχνη της οποίας οι συντελεστές και οι υποδομές δοκιμάστηκαν σκληρά λόγω του τρόπου που η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Το πρόσφατο αυτό κρούσμα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και είναι συνέχεια αντίστοιχων προβλημάτων που σημάδεψαν την έγκριση χρηματοδοτήσεων του "προγράμματος COVID". Οι κινηματογραφιστές είναι ανάστατοι. Συγκεντρώνονται εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας. Εχουν κατατεθεί ακόμα και αγωγές. Καταγγελίες σε βάρος των μελών της διοίκησης του ΕΚΚ, απαντήσεις και ανταπαντήσεις δημιουργούν ένα τεταμένο κλίμα. Παλιές αμαρτίες ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.

Ολος αυτός ο θόρυβος είναι απόλυτα δικαιολογημένος, γιατί πραγματικά τέτοιου είδους φαινόμενα δεν συνάδουν με το πώς θέλουν οι κινηματογραφιστές να λειτουργεί το ΕΚΚ, αλλά κουμπώνουν και εξυπηρετούν τους στόχους του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και επειδή είναι απαράδεκτος αυτός ο ευτελισμός των διαδικασιών επιλογής των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν, είναι μονόδρομος η υιοθέτηση από το ΥΠΠΟΑ της απαίτησης για εκ νέου εξέταση των προτάσεων υπό όρους ανταποκρινόμενους στις ουσιαστικές και τυπικές απαιτήσεις μιας αδιάβλητης διαδικασίας.

Υστερα από όλα τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι το ΕΚΚ είναι εποπτευόμενος από το ΥΠΠΟΑ οργανισμός, ερωτάται η κα υπουργός αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να υποχρεωθεί το ΕΚΚ να επανεξετάσει τις προτάσεις με όρους σύμφωνους με τις ουσιαστικές και τυπικές απαιτήσεις μιας αδιάβλητης διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ