Με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων επί των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτή τη βδομάδα και τέταρτη συνάντηση. Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν και αύριο, Πέμπτη, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα πως οι δυο πλευρές επιδιώκουν - έστω και από διαφορετική οπτική γωνία - να κλείσουν το κεφάλαιο αυτό, «αγγίζοντας» στο χρονικό αυτό διάστημα και το θέμα της δομής του κράτους.
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών στο ζήτημα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης παραμένουν σημαντικές, ωστόσο η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αναζήτηση σημείων σύγκλισης.
Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο κατοχικός ηγέτης κατέθεσαν τις θέσεις τους μέσα από σημεία συζήτησης, τα οποία αντάλλαξαν χωρίς να θεωρούνται επίσημα και ολοκληρωμένα έγγραφα.
Στα σημεία συζήτησης έχουν καταθέσει κατάλογο με τις εξουσίες που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να έχει το κεντρικό κράτος.
Από τους δυο καταλόγους προκύπτει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως οι εξουσίες προς την κεντρική κυβέρνηση θα εκχωρούνται από τις δυο οντότητες, δίνοντας και το στίγμα για τη μορφή της λύσης που επιδιώκει.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι μέχρι και το τέλος της βδομάδας θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν την προεδρία και τη δομή που θα έχει το κεντρικό κράτος. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συναντήσεις χωρίς την παρουσία των διαπραγματευτικών τους ομάδων.
Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατά την επιπρόσθετη συνάντηση της Πέμπτης θα συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων.
Η πιθανότητα αυτή δένει με το γεγονός της παράδοσης εγγράφου από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με τις απόψεις του στο θέμα των αγνοουμένων. Το έγγραφο επιδόθηκε κατά την τελευταία συνάντηση και το γεγονός πιστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.
Ο Μ. Παπαπέτρου είπε πως αυτό θα μελετηθεί «και εν καιρώ θα επανέλθει η δική μας πλευρά».
Ερωτηθείς αν για το θέμα αυτό θα γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ασφαλώς, όταν μελετηθεί από τους αρμόδιους αυτό το έγγραφο και οι απόψεις της τουρκικής πλευράς, «πριν γίνει οποιοδήποτε διάβημα, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους συγγενείς των αγνοουμένων».