Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μακριά από τη δημοσιότητα η συνάντηση για τους αγνοούμενους

Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συνάντηση, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, θα ασχοληθεί μόνο με το θέμα των αγνοουμένων και θα γίνει στις 10.30 και όχι στις 10.00, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η απόφαση για μη παρουσία ΜΜΕ στην οικία του αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο Σπίγκιεφ Βλόσοβιτζ, για τη συγκεκριμένη συνάντηση, λήφθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία θεωρούν «ότι αυτή τη στιγμή έτσι είναι το σωστότερο». Χτες το πρωί ο κ. Βλόσοβιτζ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε πρακτικά θέματα. Η διευθέτηση για τη συνάντηση της Παρασκευής δεν αφορά τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως θα υπάρξει πληροφόρηση είτε με ανακοίνωση είτε με ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη συνάντηση της Παρασκευής 11 Γενάρη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του ζήτησε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Ανέφερε ωστόσο ότι την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να προσκομίσει οποιεσδήποτε νέες προτάσεις. Ο Ντενκτάς δήλωσε ακόμη ότι καμιά επίσημη συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί με την τουρκική κυβέρνηση πριν από τις επικείμενες συνομιλίες της 16ης Γενάρη. Εξέφρασε ακόμη την ευχή να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποφευχθούν, όπως είπε, οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Φερχόιγκεν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις του Γκούντερ Φερχόιγκεν ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και πρέπει να αποφεύγονται από όλους. Τέτοιες δηλώσεις, είπε, ισοδυναμούν με το να λένε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν απαιτείται να εργαστεί για επίτευξη λύσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να δουν τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί.

Ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ

Δεν τίθεται θέμα να ενταχθεί η μισή Κύπρος στην ΕΕ ούτε έχει αναφερθεί από κανέναν τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δε συναρτήθηκε σε καμία περίπτωση με τη συγκατάθεση της Τουρκίας. «Οταν μιλούμε για ένταξη της Κύπρου μιλούμε για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το πού θα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο μέχρις η νόμιμη κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπαπέτρου.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία προσπάθησε να προβάλει εμπόδια στην πορεία της Κύπρου προς την ενωμένη Ευρώπη, ο εκπρόσωπος είπε πως η ΕΕ έδωσε απάντηση στην Αγκυρα «με κατηγορηματικό τρόπο», προειδοποιώντας πως θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες και πως μια τέτοια κίνηση (προσάρτηση των Κατεχομένων) ουσιαστικά σημαίνει το τέλος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε κατά πόσο είναι ορθό να στέλνεται μήνυμα από την Κύπρο ότι εάν η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την απαράδεκτη απειλή, η Κύπρος θα επανεξετάσει το κατά πόσο θα ενταχθεί στην ΕΕ, για να χαρακτηρίσει τέτοιο μήνυμα «πολύ λανθασμένο».

Στην Κύπρο ο Παπαντωνίου

Οπως ανακοινώθηκε χτες, επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 30 Γενάρη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Σωκράτη Χάσικου, που του απηύθυνε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ