Σύμφωνα με τη Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόλις το 68% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και η Ηπειρος ανήκει στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ
Η «ισχυρή Ελλάδα», στο όνομα της οποίας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να δικαιολογήσει την εμμονή τους στην εφαρμογή των σκληρών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, παραμένει ο φτωχός εταίρος της ΕΕ. Με μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 100 μονάδες στην ΕΕ των «15», η Ελλάδα κατέχει την τελευταία (15η θέση), καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολείπεται 32 μονάδες του μέσου κοινοτικού και η Ηπειρος (μαζί με τις πρώην γαλλικές αποικίες Ρεϊνιόν και Γκουϊγιάν) κατατάσσεται στις πιο «φτωχές» περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat (αφορούν το έτος 1999):
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πόλη του Λονδίνου ανήκει στις πλουσιότερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχει το το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (242% του κοινοτικού μέσου όρου) και ακολουθούν οι Βρυξέλλες (217%), η πόλη του Λουξεμβούργου (186%) και το Αμβούργο (183%). Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Μεταξύ του συνόλου των 211 περιφερειών της ΕΕ, υπάρχουν 46 περιφέρειες που είναι φτωχές, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που έχουν είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού μέσου όρου. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ αυτών των 46 φτωχών περιφερειών, όπου το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τουλάχιστον 25 μονάδες μικρότερο από το μέσο ΑΕΠ της ΕΕ, περιλαμβάνονται οι 10 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες.
Αναλυτικά για την Ελλάδα η κατάταξη είναι η ακόλουθη: