Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τα αίτια δεν είναι τυχαία

Στη Βουλή έφεραν το θέμα με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν από την έκρηξη στη μονάδα Νο2 του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για θέματα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων κλπ. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης και απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, είναι το ακόλουθο:

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε την ημέρα των Χριστουγέννων στη μονάδα Νο2 του Αγίου Δημητρίου του Ν. Κοζάνης και αποδόθηκε σε τυχαία και συμπτωματικά αίτια, προκάλεσε:

-- Εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα, με επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής και ιδιαίτερα σε αυτές των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

-- Ζημιά τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δραχμών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

-- Κινδύνους για τη ζωή περίπου 80 εργαζομένων, κατοίκων της περιοχής αλλά και πυροσβεστών, καθώς και κινδύνους να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, αφού συγχρόνως διέρρευσαν τοξικές ουσίες, πιθανόν και κλοφέν και αφού υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι της διαρροής, με χαρακτηριστικό της υποτίμησης αυτής, τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, που, περίπου ένα μήνα μετά το ατύχημα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα.

-- Εκθεση σε κίνδυνο εγκαταστάσεων αξίας εκατοντάδων δισ. δραχμών, αφού η μεγαλύτερη μονάδα της ΔΕΗ κινδύνευσε να καταστραφεί ολοκληρωτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, αλλά και την ενεργειακή υποδομή και επάρκεια της χώρας.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται τυχαία και συμπτωματικά. Πρέπει να αναζητηθούν στα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργεί η πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση με μία από τις συνέπειες της πορείας αυτής τη μείωση των λειτουργικών δαπανών εξαιτίας της οποίας:

  • Συμπιέζονται τεχνητά οι απαιτούμενοι χρόνοι και ο αριθμός προσωπικού των συνεργείων συντήρησης για να μειωθεί το κόστος εργασίας.
  • Εχει συρρικνωθεί το τεχνικό προσωπικό και έχουν καταργηθεί οργανικές θέσεις με συνέπειες, την εντατικοποίηση της εργασίας, την ανάληψη από εργολάβους εργασιών που απαιτούν ιδιαίτερη εκπαίδευση, εμπειρία και ευθύνη τις οποίες οι εργολάβοι αδυνατούν να προσφέρουν.
  • Υπάρχει αδιαφορία για τα μέτρα ασφάλειας. Για παράδειγμα στη μονάδα Νο2, που εκδηλώθηκε η έκρηξη και στη συνέχεια η πυρκαγιά, έσβησαν τα φώτα, διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες, υπήρχε μόνο μία αντιασφυξιογόνος μάσκα, ο μηχανισμός πυρόσβεσης ήταν χειροκίνητος, ενώ ούτε η μονάδα ήταν θωρακισμένη, ούτε ο χειριστής ελέγχου είχε εναλλακτική δυνατότητα απομόνωσης της μονάδας.
  • Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους είναι ελλιπέστατα. Η ΔΕΗ άλλωστε δεν είχε προβλέψει την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διάρθρωση της υπηρεσίας υγιεινής και ασφάλειας. Εδώ, ας σημειωθεί ότι σε γραπτή απάντησή του στην Ερώτηση (843/1/8/01) βουλευτών του Κόμματός μας για τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ασκεί αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπομένων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Θα συνεχίσει η κυβέρνηση να επιμένει στην πολιτική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τους ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους που θα υπάρξουν στον μέλλον σε συνδυασμό με τη διεθνή εμπειρία (Καλιφόρνια κλπ)

2) Γιατί η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έδωσαν έγκαιρα και έγκυρα εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους στον ΑΗΣ και στους κατοίκους της περιοχής και δεν πήραν άμεσα μέτρα για τη σύσταση των προβλεπόμενων επιτροπών διερεύνησης των τεχνικών αιτιών και των επιπτώσεων, στην υγεία των εργαζομένων και κατοίκων, του ατυχήματος, όταν μάλιστα από την αρχή υπήρχαν υποψίες διαρροής τοξικών ουσιών καθώς και μέτρα για να αποδοθούν οι ευθύνες και για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των πορισμάτων;

3) Θα παρέμβει η κυβέρνηση στη Διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω που προκαλεί τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ώστε να προληφθούν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον;

4) Θα υπάρξει έστω και εκ των υστέρων, υπεύθυνη αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη διαρροή τοξικών ουσιών, με ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά και των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει αυτή η διαρροή;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ