Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παράπονα στους Γερμανούς

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Ν. Σμιντ, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός εξέφρασε παράπονα στον Γερμανό ότι το SPD «ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση», δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Αλλωστε ο υπουργός και στις επίσημες δηλώσεις του εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» «για τον ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία», που όπως είπε παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η Αθήνα έχει «μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο», εκεί όπου ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός που υπηρετούν δρομολογεί επικίνδυνες διευθετήσεις και σχέδια συνεκμετάλλευσης ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός παραπονέθηκε και για «ιδιαίτερα "χλιαρή" στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «για την Ελλάδα η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση» και ότι «η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σε άλλη μια απόδειξη του τι πρέπει να περιμένει ο λαός από τις διακρατικές ενώσεις και τις λυκοφιλίες του κεφαλαίου. Αλλωστε, ο Ν. Δένδιας σημείωσε την «απογοήτευση» της ελληνικής κυβέρνησης και «για τη μη αποστολή πρόσκλησης» στη δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οσο για τις πρόσφατες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική ηγεσία, ο Ν. Δένδιας φέρεται να τόνισε ότι «αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζοντας να αναδείξει τον ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης ως σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, ο ΥΠΕΞ εστίασε «στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων». Συγκεκριμένα, μίλησε για την «πολιτική απόφαση να υποβληθεί η διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που πλέον είναι σκόπιμο να προχωρήσει με την υπογραφή του συνυποσχετικού». Επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που ο μουσουλμανικός πληθυσμός της δεν έχει επηρεαστεί από ακραία στοιχεία», υπογράμμισε «την ανάγκη, σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σ.σ. στήνουν εκεί άλλον έναν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα), να στηριχθεί το μετριοπαθές Ισλάμ στα Βαλκάνια». Διαβεβαίωσε δε για την «προσήλωση» της Αθήνας στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της Β. Μακεδονίας.

Αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις - και η σημερινή - έχουν στείλει στα αζήτητα για να μη διαταράξουν τις σχέσεις των δύο αστικών τάξεων, ενώ θυμήθηκε την «ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης» και ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ