Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αλλη μια συνεκπαίδευση μια ανάσα από τη Μαύρη Θάλασσα

Ο αριθμός των συνεκπαιδεύσεων - προβών πολέμου «έχει αυξηθεί κατακόρυφα», λέει το ΓΕΕΘΑ

Αλλη μια αποστολή συνοδείας και συνεκπαίδευση με στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια ανάσα από τα Δαρδανέλια και την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα, και μάλιστα τη Δευτέρα, τη μέρα ακριβώς που στις Βρυξέλλες γινόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν νέες, επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στην κλιμάκωση της κόντρας του ευρωατλαντικού άξονα με Ρωσία και Κίνα.

Συγκεκριμένα, σε μια συμβολική κίνηση, δύο βομβαρδιστικά «B-52H Stratofortress» (καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, ικανά να φέρουν πυρηνικά) σηκώθηκαν από τη 2η Πτέρυγα Βομβαρδισμού στην αεροπορική βάση του Barksdale στη Λουιζιάνα, πέταξαν πάνω από Ατλαντικό και Μεσόγειο και έφτασαν μέχρι την Ελλάδα.

Κατά αρμόδιες πηγές, το ένα συνέχισε την πορεία του έως την «πολύτιμη» (κατά τους ΝΑΤΟικούς) «σύμμαχο» Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έκανε συνεκπαίδευση με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία («στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως λένε οι Αμερικανοί).

Το άλλο έμεινε στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου και έκανε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση» με την επωνυμία «SPARTAN SWORD», με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, 4 μαχητικών αεροσκαφών «F-16», εκτελέστηκαν αποστολές επίθεσης και προστασίας στόχου υψηλής αξίας («High Value Asset Attack and Protection») με εναλλαγές στο ρόλο τόσο του επιτιθέμενου, όσο και της Δύναμης Συνοδείας (2 εναντίον 2 μαχητικών).

Σημειωτέον, στο ΝΑΤΟικό καταμερισμό η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την υπόθεση καθώς εκτελεί συχνά τέτοιες ασκήσεις με προσβολή και προστασία π.χ. ιπτάμενων τάνκερ ή ραντάρ.

Να καταγραφεί ακόμα ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Αεροπορία που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (U.S. Air Forces in Europe - Air Forces Africa), οι πτήσεις αυτών των στρατηγικών βομβαρδιστικών «επισημαίνουν την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται στενά με συμμάχους και εταίρους, και επιδεικνύουν την ταχύτητα, την ευελιξία και την εμβέλεια των στρατηγικών βομβαρδιστικών». Δίνουν, επίσης, το στοιχείο ότι από το 2018 έχουν γίνει πάνω από 200 έξοδοι τέτοιων αεροσκαφών στη ζώνη ευθύνης της USAFE - AFAFRICA, σε άλλη μια ένδειξη της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην εν λόγω περιοχή.

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η «SPARTAN SWORD» «αποτελεί ακόμα μία εκπαιδευτική συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεχή αναβάθμιση κοινών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες, όπου ανταλλάσσονται πολύτιμες εμπειρίες, σε ιδιαίτερα σύνθετες αποστολές, μεγιστοποιώντας το επιχειρησιακό όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», για την οποία είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Σούδας 14 μαχητικά αεροσκάφη «F-15» της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξής τους.

Αφορούσε, μεταξύ άλλων, εκπαίδευση σε χαμηλά ύψη, προσβολές επίγειων στόχων και στόχων επιφανείας, αφέσεις πραγματικών / εκπαιδευτικών όπλων καθώς και εναέρια μάχη και αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operation - COMAO). Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν αποστολές σε συνεργασία με δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ασκήσεις αεράμυνας με τη συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η "POSEIDON΄S RAGE" εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, ο αριθμός των οποίων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, όπως και ότι «αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών με την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο».

Η δραστηριότητα, βέβαια, των Αμερικανών στη Σούδα συνεχίζεται αδιαλείπτως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες αεροσκάφος «RC-135V» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σηκώθηκε από τη Σούδα και πραγματοποίησε αποστολή συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance ) στα ανοιχτά της Τρίπολης και της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεννοήσεις με τη βρετανική καθώς προσεγγίζει την περιοχή νότια της Κρήτης το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elisabeth» στην πορεία του προς τα ανατολικά έως τον Ινδο-Ειρηνικό, για συνεκπαίδευση με το γιγαντιαίο πλοίο, τα αεροπλάνα που κουβαλά και συνολικά την αρμάδα συνοδείας του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοινό όραμα ασφάλειας και σταθερότητας» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!(2023-11-07 00:00:00.0)
Βουτηγμένες σε δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών(2021-11-02 00:00:00.0)
Ξανά στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ πάνω από το Αιγαίο(2021-04-15 00:00:00.0)
Σουρωτήρι(2016-04-14 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια(2016-01-21 00:00:00.0)
Ξεκινά και νέα συνεκπαίδευση με Αμερικανούς(2015-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ