Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω διεθνών παζαριών και πιέσεων

Από τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων
Από τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων
Στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου στο Ιράν καλούνται την Παρασκευή 18/6 Ιούνη περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο παρατεταμένων παζαριών σχετικά με την επάνοδο των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και εν μέσω σθεναρών πιέσεων της Δύσης για το προηγμένο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και για περιορισμό της γεωπολιτικής της επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διεθνή συμφωνία του 2015 και ελάχιστες μέρες πριν από τις ιρανικές εκλογές, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως ακόμη και εάν επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία με το Ιράν, θα παραμείνουν σε ισχύ εκατοντάδες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του...

Αντίστοιχα, χαρακτηριστικό για το πώς η συνολικότερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία μπλέκεται και με το Ιράν είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτη υπογράφτηκαν συμφωνίες 25ετούς διάρκειας για κινεζικές επενδύσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων στο Ιράν.

Το ίδιο διάστημα, η ιρανική αστική τάξη επιχειρεί ευρύτερη διαπραγμάτευση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Τον περασμένο Απρίλη, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, το Ιράν ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία με μεσολαβητή το Ιράκ, σε μια εξέλιξη που δεν είναι άσχετη από την προσπάθεια των ΗΠΑ για μια κάποια διευθέτηση «εκκρεμοτήτων» στη Μέση Ανατολή, για να μπορούν να συγκεντρώσουν δυνάμεις σε περιοχές ακόμα πιο κρίσιμες στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ιρανικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με οξυμένα προβλήματα, όπως φτώχεια, νεανική ανεργία, έλλειψη προσιτής στέγης κ.ά. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ενδέχεται να σημειώσει ιστορικό χαμηλό, κινούμενη γύρω στο 40%.

Εκ των 7 υποψήφιων Προέδρων, φαβορί και «εκλεκτός» του Σιίτη ανώτατου ιερωμένου, Αλί Χαμενεΐ, θεωρείται ο 60χρονος συντηρητικός, επικεφαλής (από το 2019) της δικαστικής αρχής, Εμπραχίμ Ραϊσί, που έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Υπόσχεται «συνεχή μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς», αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης «της εκτελεστικής εξουσίας» και τάζει την ανέγερση 4 εκατ. κατοικιών έως το 2025.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις έρχεται ο 66χρονος, έως πρότινος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Αμπντολνασέρ Χεματί, με καταγωγή από την τουρκόφωνη μειονότητα. Θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής καπιταλιστικών «μεταρρυθμίσεων», τάσσεται υπέρ «της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας», της μείωσης «της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία» και υπέρ της «ενεργητικής διπλωματίας με την Ανατολή και τη Δύση».

Οι άλλοι πέντε υποψήφιοι είναι ο 50χρονος ωτορινολαρυγγολόγος βουλευτής Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ - Χασεμί, ο 55χρονος συντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη διεθνή συμφωνία του 2015, ο 64χρονος πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ, ο 66χρονος στρατηγός Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης (1981 - 1997) και ο 55χρονος συντηρητικός, γιατρός Αλιρεζά Ζακανί.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ