Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Παύση των επιδρομών ανακοινώνει η Σαουδική Αραβία

Ρευστή παραμένει η κατάσταση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια Υεμένη, μετά την ανακοίνωση του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, την Πέμπτη, ότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Την παύση των επιδρομών ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, Τούρκι αλ Μάλικι, σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζονται τα παζάρια για εκεχειρία μεταξύ δυνάμεων του φιλοσαουδάραβα Προέδρου της Υεμένης, Χάντι, και των Σιιτών Χούτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι «να προετοιμαστεί πολιτικό περιβάλλον κατάλληλο για τη διαδικασία ειρήνευσης».

Πριν λίγες μέρες μετέβησαν στην Υεμένη αξιωματούχοι του Ομάν, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Μπαντρ αλ Μπουσαϊντί, σε ρόλο μεσολαβητή, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Ο Μπουσαϊντί την Τετάρτη μετέβη επίσης στο Ριάντ, για να συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Παράλληλα με τα παζάρια, ωστόσο, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη στρατηγική πόλη Μαρίμπ. Δυνάμεις των Χούτι, που επιχειρούν να καταλάβουν την πλούσια σε φυσικό αέριο πόλη, εκτόξευσαν ρουκέτες και πυραύλους με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 8 αμάχων και τον τραυματισμό περίπου 30 άλλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ